Phoenix Wright: Ace Attorney − Dual Destinies

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Phoenix Wright: Ace Attorney
Dual Destinies
OriginaltitelGyakuten Saiban 5
逆転裁判5
År2013
UtvecklareCapcom
UtgivareCapcom
GenreÄventyrsspel, visuell roman
Perspektiv1:a, 3:e
Antal spelare1
FormatNintendo 3DS,[1] IOS[2]
SpelmotorMT Framework Mobile
MedieformatNintendo 3DS-kassett (JP)
Nedladdning
InenheterKnappar, pekskärm, mikrofon
WebbsidaJapansk webbsida
Internationell webbsida
Arbetslag
ProducentMotohide Eshiro
ManusförfattareTakeshi Yamazaki
SpeldesignTakeshi Yamazaki
MusikNoriyuki Iwadare
Toshihiko Horiyama
GrafikdesignTakuro Fuse
Tatsuro Iwamaoto
AnimationBones
Spelserie
SpelserieAce Attorney
FöregångareApollo Justice
ExpansionerTurnabout Reclaimed[3]
UppföljareSpirit of Justice
Distribution
Australien24 oktober 2013 (3DS)[4]
14 augusti 2014 (IOS)[5]
Europa24 oktober 2013 (3DS)[4]
14 augusti 2014 (IOS)[5]
Japan25 juli 2013 (3DS)[6]
7 augusti 2014 (IOS)[2]
USA24 oktober 2013 (3DS)[4]
14 augusti 2014 (IOS)[5]
Åldersrekommendation
ACBPG
CEROC
ESRBM
PEGI16+
Datorspelsportalen

Phoenix Wright: Ace Attorney: Dual Destinies, i Japan känt som Gyakuten Saiban 5 (逆転裁判5? "Helomvändningsrättegång 5"), är ett visuell roman-äventyrsspel som utvecklades och släpptes av Capcom till den bärbara spelkonsolen Nintendo 3DS. Det är det åttonde spelet i hela Ace Attorney-serien, och det femte i huvudserien. Spelet utspelar sig ett år efter föregångaren Apollo Justice, och har Phoenix Wright, Apollo Justice och den nya figuren Athena Cykes som huvudfigurer.

Dual Destinies släpptes den 25 juli 2013 i Japan,[7] och i Europa, Australien och Nordamerika via Nintendo Eshop den 24 oktober samma år.[6] En expansion, Turnabout Reclaimed, släpptes den 15 augusti 2013 i Japan, och den 21 november samma år i Europa, Australien och Nordamerika.

En IOS-version av Dual Destinies släpptes den 7 augusti 2014 i Japan,[2] och i Väst den 14 augusti samma år.[5]

Gameplay[redigera | redigera wikitext]

Gameplayen bygger vidare på tidigare Ace Attorney-spel, med två sorters sektioner: Utredningar, där man genomsöker brottsplatsen, intervjuar vittnen och sin klient, och diskuterar fallet med sina medarbetare; och rättegångar, där man korsförhör vittnen, lägger fram teorier om hur brottet kan ha begåtts, och försöker bevisa sin klients oskuld.

Till skillnad från tidigare spel i serien innehåller Dual Destinies en logg så att man kan se tidigare konversationer, och flera nya system har implementerats, bland annat en anteckningsbok så att man alltid kan se sitt nästa mål under utredningar, och om man gör för många fel under ett korsförhör får man alternativet att "konsultera" sin assistent, som hjälper en på traven genom att peka ut i vilket påstående motsägelsen finns. I slutet av varje fall (utom Turnabout Countdown och The Cosmic Turnabout) får huvudpersonen en uppenbarelse och man måste visualisera och sammanställa den fakta som tagits fram under fallets gång, för att kunna dra nya slutsatser.

Synopsis[redigera | redigera wikitext]

Struktur[redigera | redigera wikitext]

Spelets handling är indelad i fem kapitel, kallade "turnabouts" (sv. "helomvändningar; ja. 逆転, "gyakuten"); i varje sådan finns ett brottsfall som spelarfigurerna Phoenix Wright, Apollo Justice och Athena Cykes utreder och försvarar sina klienter i. Dessa utspelar sig under loppet av ett år, och spelas i en bestämd och ej kronologisk ordning.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Kronologi
 • The Monstrous Turnabout
 • Turnabout Reclaimed
 • Turnabout Academy
 • The Cosmic Turnabout (del 1)
 • Turnabout Countdown
 • The Cosmic Turnabout (del 2)
 • Turnabout for Tomorrow

I Dual Destinies återvänder Phoenix Wright och Apollo Justice som huvudfigurer tillsammans med den nyblivna advokaten Athena Cykes, som liksom Phoenix och Apollo jobbar på advokatbyrån Wright Anything Agency. Spelet utspelar sig ett år efter Apollo Justice: Ace Attorney, i vilket Phoenix rentvådde sitt namn efter att ha förlorat sitt yrke som försvarsadvokat.

Turnabout Countdown
I spelets första fall försvarar Phoenix och Athena en barndomsvän till Athena vid namn Juniper Woods, som har blivit ditsatt efter ett sprängdåd i rättssal nummer 4, varefter bombteknikern Candice Arme återfunnits död. Apollo skulle egentligen ha haft fallet, men förklarades oförmögen efter att ha ådragit sig skador i explosionen då han skyddade Juniper. Åklagaren i fallet är Gaspen Payne, som är bror till Winston Payne, en figur från tidigare spel i serien.[1]
The Monstrous Turnabout
I spelets andra fall försvarar Apollo och Athena borgmästare Damian Tenma som misstänks ha mördat rådman Rex Kyubi i ett låst rum. Åklagaren i fallet är Simon Blackquill, en samuraj som är dömd för mord och avtjänar sitt straff, men ändå har fått tillstånd att under övervakning fortsätta arbeta som åklagare. Fallet är det första i spelets kronologi.
Turnabout Academy
I spelets tredje fall försvarar Athena och Apollo än en gång Juniper, som misstänks ha mördat sin lärare Constance Courte på ett sätt som exakt överensstämmer med ett manus hon har skrivit. Klavier Gavin, den huvudsakliga åklagaren från Apollo Justice, hjälper till under fallet. Åklagaren i fallet är än en gång Simon Blackquill. Fallet är det tredje i spelets kronologi.
The Cosmic Turnabout
I spelets fjärde fall försvarar först Apollo och sedan Phoenix astronauten Solomon Starbuck, som misstänks ha mördat Apollos barndomsvän Clay Terran. Åklagaren är Simon Blackquill. Kronologiskt utspelar sig fallet runtomkring Turnabout Countdown, både omedelbart innan (Apollos del) och efter (Phoenix del).
Turnabout for Tomorrow
I spelets femte och kronologiskt sista fall måste Phoenix försvara Athena efter att hon misstänkliggjorts för mordet på Clay. Åklagaren i det här fallet är från början Miles Edgeworth, vilket är första gången han och Phoenix har mött varandra i en domstol på åtta år; sedan går det över till Blackquill.

Huvudfigurer[redigera | redigera wikitext]

Se även: Lista över rollfigurer i Ace Attorney
Phoenix Wright (成歩堂 龍一 Naruhodō Ryūichi?)
Phoenix är den förste av spelets tre spelarfigurer, och är en försvarsadvokat som tillsammans med sin dotter Trucy driver den kombinerade talangagenturen och advokatbyrån Wright Anything Agency. Phoenix har förmågan att se när ett vittne döljer hemligheter för honom, i form av "Psyche-Locks". Han röstskådespelas av Takayuki Kondō på japanska och Sam Riegel på engelska.
Apollo Justice (王泥喜 法介 Odoroki Hōsuke?)
Apollo är den andre av spelets tre spelarfigurer, och är en försvarsadvokat på Wright Anything Agency. Apollo har förmågan att "uppfatta" när ett vittne ljuger med hjälp av sitt armband. Han röstskådespelas av Kenn på japanska och Orion Acaba på engelska.
Athena Cykes (希月 心音 Kizuki Kokone?)
Athena är den tredje av spelets tre spelarfigurer, och är en försvarsadvokat på Wright Anything Agency. Athena har förmågan att analysera känslorna i ett vittnes röst. Hon röstskådespelas av Megumi Han på japanska och Wendee Lee på engelska.
Simon Blackquill (夕神 迅 Yūgami Jin?)
Blackquill är spelets åklagare, trots att han är dömd för mord och avtjänar sitt straff. Han använder sig av sina kunskaper inom psykologi för att manipulera vittnena, domaren och försvarsadvokaterna. Han röstskådespelas av Shunsuke Sakuya på japanska och av Troy Baker ("objection!"-klippet och trailern) och Travis Willingham ("silence!"-klippet) på engelska.
Bobby Fulbright (番 轟三 Ban Gōzō?)
Fulbright är Blackquills övervakare, och tar över som detektiv efter Dick Gumshoe och Ema Skye i de föregående fyra spelen. Han röstskådespelas av Biichi Satou på japanska och Dave B. Mitchell på engelska.

Utveckling[redigera | redigera wikitext]

I maj 2007, en månad efter att Apollo Justice: Ace Attorney hade släppts, tillkännagav Capcom att ett femte Ace Attorney-spel producerades.[8] Efter detta tillkännagavs inga fler detaljer rörande Ace Attorney 5; 2008 tillkännagavs ett nytt spel i serien, under projektnamnet "NEW Gyakuten NOT Saiban", men detta visade sig senare vara spinoffen Ace Attorney Investigations: Miles Edgeworth. Ytterligare två spinoff-spel, Gyakuten Kenji 2 och Professor Layton vs. Phoenix Wright: Ace Attorney, presenterades innan Ace Attorney 5 nämndes igen.

I januari 2012, nästan fem år efter att det tillkännagivits för första gången, avslöjade Capcom spelets logotyp på slutet av firandet av Ace Attorney-seriens tioårsjubileum. I september samma år avslöjade Famitsu att spelet skulle släppas till Nintendo 3DS, och att Phoenix Wright skulle vara dess huvudfigur.

Spelet har utöver det ursprungliga japanska släppet även lokaliserats för den engelskspråkiga marknaden och släppts i Europa, Australien och Nordamerika,[6] vilket enligt Capcom var planerat sedan cirka två år innan spelet var med i Famitsu.[9]

Seriens skapare, Shu Takumi, var inte involverad i utvecklingen av spelet, då han var upptagen med crossovern Professor Layton vs. Phoenix Wright: Ace Attorney.[1] Istället regisserades det av Takeshi Yamazaki och producerades av Motohide Eshiro, som tidigare regisserade respektive producerade spinoffen Ace Attorney Investigations och dess uppföljare.[1]

Mottagande[redigera | redigera wikitext]

Spelet har fått mycket positiv kritik från recensenter. Famitsu gav det 37/40, med delpoängen 10, 9, 10 och 8.[10] Under sin första vecka var Dual Destinies det bäst säljande spelet i Japan med mer än 250.000 sålda exemplar.[11] Den 11 december 2013 tillkännagav webbutiken Amazon.co.jp att Dual Destinies var deras tionde bäst säljande datorspel 2013, och det sjunde bäst säljande Nintendo 3DS-spelet.[12] I Nordamerika var det det bäst säljande Nintendo Eshop-3DS-spelet i tre veckor efter lanseringen, från och med vecka 44 2013, till och med 46;[13][14][15] veckan därpå togs förstaplatsen över av Dillon's Rolling Western.[16]

Utmärkelser[redigera | redigera wikitext]

Lista över utmärkelser och nomineringar
År Pris Resultat Källa
2013 Game Music Online – Best Soundtrack – Eastern Nominerad [17]
IGN – Best 3DS Adventure Game 2013 Vann [18]
Nintendo Life Readers' Awards 2013 – 3DS eShop Game of the Year Vann [19]

Media[redigera | redigera wikitext]

Musik[redigera | redigera wikitext]

Musiken i Dual Destinies komponerades av Noriyuki Iwadare och Toshihiko Horiyama.

Gyakuten Saiban 5 Original Soundtrack


Art book[redigera | redigera wikitext]

En art book med concept art och annan konst från spelets produktion har givits ut. En engelskspråkig version planeras ges ut av Udon Entertainment i juli 2015; i samband med detta planeras även ett nytryck av de tre första Ace Attorney-spelens art book att ges ut.[20]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, tidigare version.
 1. ^ [a b c d] Anoop Gantayat (5 augusti 2012). ”Ace Attorney 5 Demo Set For Tokyo Game Show”. Andriasang. http://andriasang.com/con2kw/ace_attorney_5_tgs/. Läst 5 september 2012. 
 2. ^ [a b c] https://itunes.apple.com/jp/app/ni-zhuan-cai-pan5/id877880297
 3. ^ http://www.capcom-unity.com/xantista/blog/2013/08/26/dual-destines-q-a-ace-attorney-producer-motohide-eshiro-answers-your-questions
 4. ^ [a b c] Antista, Chris. ”"Phoenix Wright: Ace Attorney – Dual Destinies has a release date"”. Capcom-Unity. http://www.capcom-unity.com/xantista/blog/2013/09/17/phoenix-wright-ace-attorney-dual-destinies-has-a-release-date. Läst 17 september 2013. 
 5. ^ [a b c d] https://itunes.apple.com/nz/app/phoenix-wright-ace-attorney/id882362024
 6. ^ [a b c] ”Ace Attorney 5 Headed West This Fall As Download Title; English Trailer Inside”. Capcom-Unity. http://www.siliconera.com/2013/05/13/ace-attorney-5-headed-west-this-fall-as-download-title-english-trailer-inside/. Läst 13 maj 2013. 
 7. ^ ”Ace Attorney 5 Has A Prosecutor Who Is Accused Of Murder”. Siliconera. http://www.siliconera.com/2013/04/16/ace-attorney-5-has-a-prosecutor-who-is-accused-of-murder/. Läst 17 april 2013. 
 8. ^ Klepek, Patrick (2007). ”Capcom Confirms Ace Attorney 5 is Coming”. 1UP.com. Arkiverad från originalet den 15 juli 2016. https://www.webcitation.org/6j1vesh3N?url=http://www.1up.com/news/capcom-confirms-ace-attorney-5. Läst 4 februari 2012. 
 9. ^ http://www.capcom-unity.com/ask_capcom/go/thread/view/7371/29363487/Ace_Attorney_5_US&post_num=20#523865259
 10. ^ ”Blog Archive » Famitsu review scores (7/16/13) – Phoenix Wright – Dual Destinies”. Nintendo Everything. 16 juli 2013. http://nintendoeverything.com/famitsu-review-scores-71613-phoenix-wright-dual-destinies/. Läst 19 november 2013. 
 11. ^ ”Japan's Video Game Rankings, July 22-28 - Interest - Anime News Network⚐UK”. Animenewsnetwork.co.uk. 31 juli 2013. https://www.animenewsnetwork.com/interest/2013-07-31/japan-video-game-rankings-july-22-28. Läst 19 november 2013. 
 12. ^ http://www.siliconera.com/2013/12/11/amazon-japans-best-game-2013-monster-hunter-4-pokemon-x-number-3/
 13. ^ http://nintendoeverything.com/3ds-eshop-charts-102813/
 14. ^ http://nintendoeverything.com/3ds-eshop-charts-11413-2/
 15. ^ http://nintendoeverything.com/3ds-eshop-charts-111113/
 16. ^ http://nintendoeverything.com/3ds-eshop-charts-111813/
 17. ^ http://www.vgmonline.net/awards2013a/
 18. ^ http://www.ign.com/wikis/best-of-2013/Best_3DS_Adventure_Game
 19. ^ http://www.nintendolife.com/news/2013/12/game_of_the_year_nintendo_life_readers_awards_2013
 20. ^ ”Udon Entertainment > Schedule”. Udon Entertainment. Arkiverad från originalet den 1 maj 2015. https://www.webcitation.org/6YCZuQEmx?url=http://www.udonentertainment.com/blog/schedule/. Läst 2 maj 2015. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]Föregående:
Pokémon X
Bästsäljande Nintendo Eshop-3DS-spel
Vecka 44–46 2013
Efterföljande:
Dillon's Rolling Western