Picanha

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Picanha trancherad.jpg
Picanha

Picanha är en smakrik köttbit med ursprung i Brasilien. Picanha, uttalas ”pickannja”, är en styckningsdetalj som på svenska heter rostbifflock med fettrandskappa,[1] eller bara rostlock med kappa.[2] Styckdetaljen har ett relativt grovtrådigt kött och mycket smak.[2] För att köttet skall bli enligt den sydamerikanska specifikationen måste man göra ett urval av kött av högsta kvalitet.[källa behövs]

Picanha kan användas på många olika sätt, men skivar man köttet till biffar ska man tänka på att skära mot muskelfibrerna (annars blir det segt) vilket ger långa biffar som man kan dela, samt att gärna behålla fettet på när man tillagar maten för smakens och saftighetens skull.

Picanha av fläsk är inte lika känt. Det är samma styckningsdetalj som hos nötkött, men kommer på grisen från den övre delen av skinkan. Det är en liten muskel som väger ca 150-220 gram. Picanha av fläsk kan användas att grilla hel eller i skivor eller steka eller tillaga i ugnen.

I Wien lagar man Tafelspitz av denna köttbit.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Spretig symfoni på Cultur”. Svenska Dagbladet: s. 18. 7 juni 2013. https://www.svd.se/arkiv/2013-06-07/70. 
  2. ^ [a b] ”Rostlock med kappa”. Svenskt kött. http://www.svensktkott.se/om-kott/styckdetaljer/not/rostlock-med-kappa/. Läst 24 juni 2017.