Pidde Andersson

Från Wikipedia
Version från den 12 november 2014 kl. 01.02 av Maundwiki (Diskussion | Bidrag) (fixad wikilänk)
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Petter Pidde Andersson, född 14 april 1968 i Landskrona, är en svensk manusförfattare och journalist, verksam inom film och tecknade serier.

Han har bland annat skrivit manus till serierna Åsa-Nisse, 91:an Karlsson och Bamse, och har medverkat i Svenska MAD (tillsammans med serietecknaren Johan Wanloo). Till serietidningen Magnum Comics skrev han egna serien J.T. Freud - Pirate Investigator, vilken tecknades av Jens Jonsson, som senare kom att bli filmregissör. Till Magnum skrev han även ett avsnitt av Axa, som tecknades av Enrique Badia Romero, mest känd för Modesty Blaise. Tillsammans med Åsa Ekström gjorde Andersson pseudomangaserien Kishako - Sportreportern, som publicerades i sportserietidningen Buster.

På förlaget Optimal Press publicerade Andersson de två första svenska skräckseriealbumen, In Memoriam (1992) och Giallo (1994), båda tecknade av Mikael Tomasic.

Sedan 1993 är Andersson även verksam som filmjournalist och kritiker. Hans arbetar främst åt Helsingborgs Dagblad, men har även skrivit åt bl a Total Film, Allt Om Film och The Dark Side, samt egna tidningen Magasin Defekt (1995-1997). Han medverkar regelbundet i kulturtidningen Nya Upplagan, som distribueras gratis i Skåne och Stockholm.

Som filmskapare har han främst arbetat för Solid Entertainment AB i Malmö. Han bearbetade manuset till långfilmen Frostbiten (2006), Sveriges första vampyrfilm, i regi av Anders Banke. 1999 var det tänkt att han skulle skriva manus till en filmmatisering av sitt album Giallo i regi av Banke med musik av Anthony Lledo men man fick inte finansiering. 1995 var Andersson en av grundarna av Fantastisk Filmfestival i Lund.

2007 blev han invald som ledamot av Svenska Serieakademin.