Pietà (Michelangelo)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Pietà
Michelangelo's Pietà, St Peter's Basilica (1498–99).jpg
Konstnär Michelangelo
Basfakta
Tillkomstår 1498–1499
Typ Marmorskulptur
Mått (h×b) 174 × 195 cm
Plats Peterskyrkan, Vatikanstaten

Pietà är en marmorskulptur utförd av Michelangelo 1498–1499. Den föreställer Jungfru Maria som håller sin döde son Jesus i knät. Skulpturen återfinns i första kapellet på höger hand i Peterskyrkan. Pietà beställdes av den franske kardinalen Jean Bilhères de Lagraulas, som var Frankrikes ambassadör vid Heliga stolen. Skulpturen var ursprungligen tänkt att ingå i kardinalens gravmonument. Pietà är det enda verk som Michelangelo signerade: MICHAELA[N]GELUS BONAROTUS FLORENTIN[US] FACIEBA[T] (Michelangelo Buonarroti, florentinare, gjorde denna).

Skulpturen, som är huggen i carraramarmor, har förbryllat konstvetare och historiker. Jungfru Maria framställs som väldigt ung, nästan yngre än Jesus. En teori är att Michelangelo hade sin mor i tankarna när han skapade Jungfru Maria; Michelangelos mor hade dött ung, när han bara var sex år gammal.

I maj 1972 slog en psykiskt störd person på skulpturen med en hammare. Han åsamkade skador på Jungfru Marias arm och i hennes ansikte. Det var dock möjligt att laga statyn. Nu förvaras Pietà bakom skottsäkert glas för att den skall kunna bevaras till kommande generationer.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Roberto Salvini, Michelangelo. Mondadori 1979.


Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Pietà (Michelangelo), 18 februari 2014.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]