Pingu

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Pingu
Originaltitel Pingu
Genre Animerat
Land  Schweiz
Sändning
Originalvisning 1986-
Officiell webbplats
IMDb

Pingu är en schweizisk stop motion-animerad TV-serie om en liten pingvin, hans familj och vänner. De är utförda i leranimationer. En del i seriens framgång måste anses vara att dialogen inte är på något särskilt språk utan ett pladder som kan förstås av alla. Detta är i de schweiziska avsnitten improviserat av den italienske clownen Carlo Bonomi som gör alla röster och som även gjort rösten till Linus på linjen. Serien startades 1986.

Pingu har en speciell plats i det svenska kulturarvet: Radioprogrammet Hassan använde Pingus signaturmelodi som sin. Artisten Madonna fördömde i Sen kväll med Luuk programledaren Kristian Luuks val att låta sin dotter titta på Pingu (skälet var dock inte att Pingu skulle vara särskilt hälsovådlig utan att TV-tittande är skadligt för barns mentala utveckling - ansåg Madonna). I samband med Internet har Pingu även blivit ett känt internetfenomen då flera filmklipp med svensk textning som tolkade Pingvinernas nonsensspråk på ett humoristiskt sätt dykt upp och spridits mellan humorsajter och privatpersoner.[källa behövs]

I Sverige premiärsändes "Pingu" i SVT:s Björnes magasin den 26 oktober 1990. [1] I Nyhetsmorgon den 24 april 2010 hävdade Robert Gustafsson att det var tack vare honom som barnprogrammet Pingu kom till Sverige, då han under en Tv-mässa upptäckte detta program. Detta nämner han även i sin självbiografi från 2011.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Svensk mediedatabas”. http://smdb.kb.se/catalog/search?q=Pingu+typ%3Atv&sort=OLDEST. Läst 1 april 2011. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]