Pinot meunier

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Uppslagsordet ”Meunier” leder hit. För andra betydelser, se Meunier (olika betydelser).
Pinot Meunier.jpg
Vin
Red and white wine 12-2015.jpg

Vin
Vinrankor
Lista över vindruvor
Lista över vinregioner


Rött vin
Vitt vin
Rosévin
Mousserande vin


Starkvin
Naturvin

Pinot Meunier är en blå vindruva, av arten Vitis Vinifera, som är en av de tre stora Champagne-druvorna tillsammans med den likaledes blå Pinot Noir och den gröna Chardonnay. Vanligt är att druvan utgör ca av blandningen, cuvéen, i Champagne. Druvan kallas numera av CIVC företrädesvis enbart Meunier[1][2] eftersom man inte kan härleda dess släktskap till Pinot Noir, något som man tidigare trott. På tyska kallas den Müllerrebe eller Schwarzriesling (men är inte släkt med Riesling), och har även många andra benämningar i olika vindistrikt.

Förutom i Champagne används även druvan i Loireviner, då till exempel i Rosévin. I andra delar av världen förekommer den i olika typer av Mousserande vin i till exempel Kalifornien, Australien och i Kanada.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”The grapes”. Champagne.fr. Arkiverad från originalet den 15 september 2016. https://web.archive.org/web/20160915230918/http://www.champagne-civc.cn/en/champagne/the-keys-of-the-wine-of-champagne/the-grapes. Läst 6 september 2016. 
  2. ^ ”Meunier emerges | meininger.de”. www.meininger.de. https://www.meininger.de/en/wine-business-international/meunier-emerges. Läst 6 september 2016.