Plan (biståndsorganisation)

Från Wikipedia
Version från den 31 juli 2017 kl. 19.50 av Maundwiki (Diskussion | Bidrag) (fixad wikilänk troligen?)
Plan International Sverige Insamlingsstiftelse
Fil:Plan-logo-vector-RGB.svg
Plan-logo-vector-RGB
Plan
TypBiståndsorganisation
SäteWoking[1]
NyckelpersonerMariann Eriksson (Generalsekreterare)
BranschNGO
Antal anställda8 500
Historik
Grundat1937 (1997 i Sverige)
GrundareJohn Langdon-Davies, Eric Muggeridge
Övrigt
Webbplatswww.plansverige.org

Plan International Sverige är en internationell barnrättsorganisation.

Plan International Sverige är en del av den globala barnrättsorganisationen Plan International, som är en av världens största och äldsta barnrättsorganisationer. Organisationens mål är att stärka barns rättigheter globalt. Plan International grundades 1937 och har verksamhet i 72 länder i Latinamerika, Afrika och Asien. Plan är politiskt och religiöst oberoende och all verksamhet utgår från FN:s barnkonvention. Organisationen har över 10 000 anställda och tusentals volontärer runt om i världen. År 2014 arbetade Plan i fler än 86 000 lokalsamhällen som har en befolkning med 81 miljoner barn[2].

Plan arbetar tillsammans med barn för att stödja deras rätt till utbildning, hälsa och skydd från våld och övergrepp, inklusive i katastrofsituationer. Organisationen försöker också påverka stater att ta sitt ansvar så att barns rättigheter efterlevs.

Historia

Plan grundades 1937 av den brittiske journalisten John Langdon-Davies och biståndsarbetaren Eric Muggeridge[3], som tjänstgjorde under spanska inbördeskriget. De grundade Foster Parents Plan for Children in Spain, vars ursprungliga mål var att ge dem mat, boende och utbildning. Langdon-Davies kom på idén att utveckla en relation mellan barnen och givarna, vilket la grunden för Plans sätt att kommunicera med givare – det som senare kallades för fadderskap.

Vid utbrottet av andra världskriget expanderade Plan sitt arbete för att hjälpa krigsdrabbade barn i Europa. Under 1950-talet började Plan gradvis utöka sitt arbete till Afrika, Asien, Latinamerika och Karibien. Organisationen antog namnet Plan International för att återspegla arbetet för barn oavsett var i världen de bor.

Plan Internationals mål

Plan Internationals vision är en värld där alla barn kan förverkliga sin fulla potential i samhällen som respekterar deras rättigheter. Målet är att alla barn ska få sina rättigheter förverkligade och ha möjlighet att delta i samhället som fullvärdiga medborgare[4].

Verksamhet

Plan International angriper orsaker till fattigdom och arbetar för att människor själva ska kunna påverka sina liv och sin framtid. Alla Plan Internationals insatser utgår ifrån FN:s konvention om barnets rättigheter. Programmen sker på initiativ av lokalbefolkningen och Plan International bistår med rådgivning och finansiellt, tekniskt och materiellt stöd. Plan International samarbetar med andra organisationer, regeringar och myndigheter i de länder man verkar. 

Plan International fokuserar särskilt på åtta tematiska områden: 

  • hälsosam start i livet
  • sexuell och reproduktiv hälsa
  • utbildning
  • vatten och sanitet
  • ekonomisk säkerhet
  • skydd mot våld, sexuellt utnyttjande, exploatering och försummelse
  • att delta som medborgare
  • skydd och hjälp i katastrofer.

Organisation

Plan International har över 10 000 anställda i 73 länder. 21 av dessa är insamlingsländer vars huvudsakliga uppgift är att samla in pengar till verksamheten i 52 programländer[5]. Plan International har även fyra lobbykontor för att påverka den globala politiken för barns rättigheter i Bryssel, Génève, New York och Addis Abeba[6]. Varje år investerar Plan International motsvarande tre miljarder svenska kronor i olika utvecklingsprogram världen över[7].

Plan International Sverige

Plan International Sverige startade 1997 och är den svenska delen av Plan International. Generalsekreterare är Mariann Eriksson. På huvudkontoret i Stockholm arbetar 91 personer. Plan International Sveriges intäkter kommer från privatpersoner, företag, institutioner och organisationer. År 2016 hade Plan International Sverige 82 000 faddrar (barnfaddrar eller temafaddrar)[8].

Övriga intäkter kommer från institutionella givare som Sida och EU samt organisationer som Postkodlotteriet och Radiohjälpen.

Plan International Sverige har 90-konto och kontrolleras av Svensk Insamlingskontroll. Det innebär att minst 75 procent av insamlade medel måste gå till programverksamhet och max 25 procent till administration. År 2016 var Plan International Sveriges kostnad för administration 15,9 procent[9] 

Plan International Sverige hade ett samarbete med TV4 mellan 1997 och 2009 då man arrangerade en årlig TV-gala, Faddergalan. 

Se även

Referenser

  1. ^ hämtat från: engelskspråkiga Wikipedia.[källa från Wikidata]
  2. ^ ”Plan International Annual Review 2014”. Plan International Annual Review 2014. http://plan-international.org/about-plan/annual-review-2014/. Läst 1 april 2015. 
  3. ^ ”History”. plan-international.org. http://plan-international.org/about-plan/history. Läst 1 april 2015. 
  4. ^ ”Om plan”. plansverige.org. http://plansverige.org/om-plan. Läst 1 april 2015. 
  5. ^ ”Om Plan”. plansverige.org. https://plansverige.org/om-plan. Läst 9 februari 2017. 
  6. ^ ”Who's who”. plan-international.org. http://plan-international.org/about-plan/who-is-who. Läst 1 april 2015. 
  7. ^ ”Finance”. plan-international.org. http://plan-international.org/about-plan/finance. Läst 1 april 2015. 
  8. ^ ”Om plan”. plansverige.org. https://plansverige.org/om-plan. Läst 9 februari 2017. 
  9. ^ ”Årsberättelse 2016 Plan International Sverige”. plansverige.org. https://plansverige.org/arsberattelse2016. Läst 9 februari 2017. 

Externa länkar