Plan (biståndsorganisation)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Plan International Sverige Insamlingsstiftelse
Plan-logo-vector-RGB
Plan
Typ Biståndsorganisation
Nyckelpersoner Anna Hägg-Sjöquist (Generalsekreterare)
Bransch NGO
Historia
Grundat 1937 (1997 i Sverige)
Grundare John Langdon-Davies, Eric Muggeridge
Övrigt
Webbplats www.plansverige.org

Plan är en internationell barnrättsorganisation.

Plan Sverige är en del av den globala barnrättsorganisationen Plan International, som är en av världens största och äldsta barnrättsorganisationer. Organisationens mål är att stärka barns rättigheter globalt. Plan grundades 1937 och har verksamhet i 72 länder i Latinamerika, Afrika och Asien. Plan är politiskt och religiöst oberoende och all verksamhet utgår från FN:s barnkonvention. Organisationen har över 10 000 anställda och tusentals volontärer runt om i världen. År 2014 arbetade Plan i fler än 86 000 lokalsamhällen som har en befolkning med 81 miljoner barn[1].

Plan arbetar tillsammans med barn för att stödja deras rätt till utbildning, hälsa och skydd från våld och övergrepp, inklusive i katastrofsituationer. Organisationen försöker också påverka stater att ta sitt ansvar så att barns rättigheter efterlevs.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Plan grundades 1937 av den brittiske journalisten John Langdon-Davies och biståndsarbetaren Eric Muggeridge[2], som tjänstgjorde under spanska inbördeskriget. De grundade Foster Parents Plan for Children in Spain, vars ursprungliga mål var att ge dem mat, boende och utbildning. Langdon-Davies kom på idéen att utveckla en relation mellan barnen och givarna, vilket la grunden för Plans sätt att kommunicera med givare – det som senare kallades för fadderskap.

Vid utbrottet av andra världskriget expanderade Plan sitt arbete för att hjälpa krigsdrabbade barn i Europa. Under 1950-talet började Plan gradvis utöka sitt arbete till Afrika, Asien, Latinamerika och Karibien. Organisationen antog namnet Plan International för att återspegla arbetet för barn oavsett var i världen de bor.

Plans mål[redigera | redigera wikitext]

Plans vision är en värld där alla barn kan förverkliga sin fulla potential i samhällen som respekterar deras rättigheter. Målet är att alla barn ska få sina rättigheter förverkligade och ha möjlighet att delta i samhället som fullvärdiga medborgare[3].

Verksamhet[redigera | redigera wikitext]

Plan angriper orsaker till fattigdom och arbetar för att människor själva ska kunna påverka sina liv och sin framtid. Alla Plans insatser utgår ifrån FN:s konvention om barnets rättigheter. Programmen sker på initiativ av lokalbefolkningen och Plan bistår med rådgivning och finansiellt, tekniskt och materiellt stöd. Plan samarbetar med andra organisationer, regeringar och myndigheter i de länder man verkar. 

Plan fokuserar särskilt på åtta tematiska områden: 

 • hälsosam start i livet
 • sexuell och reproduktiv hälsa
 • utbildning
 • vatten och sanitet
 • ekonomisk säkerhet
 • skydd mot våld, sexuellt utnyttjande, exploatering och försummelse
 • att delta som medborgare
 • skydd och hjälp i katastrofer.

Organisation[redigera | redigera wikitext]

Plan International har över 10 000 anställda i 72 länder. 21 av dessa är insamlingsländer vars huvudsakliga uppgift är att samla in pengar till verksamheten i 51 programländer[4]. Plan har även fyra lobbykontor för att påverka den globala politiken för barns rättigheter i Bryssel, Génève, New York och Addis Abeba[5]. Varje år investerar Plan motsvarande tre miljarder svenska kronor i olika utvecklingsprogram världen över[6].

Plan Sverige[redigera | redigera wikitext]

Plan Sverige startade 1997 och är den svenska delen av Plan International. Generalsekreterare sedan starten är Anna Hägg-Sjöquist. På huvudkontoret i Stockholm arbetar 65 personer. Plan Sveriges intäkter kommer dels från privata givare som svenska hushåll, företag, Postkodlotteriet och Radiohjälpen. Av dessa medel kommer största delen från individuella givare som är barnfaddrar eller temafaddrar. År 2014 hade Plan Sverige 66 500 faddrar. Övriga intäkter kommer från institutionella givare som Sida och EU. År 2014 samlade Plan Sverige in ca 310 miljoner kronor, vilket är en ökning med 3 procent från föregående år[7].

Plan Sverige hade ett samarbete med TV4 mellan 1997 och 2009 då man arrangerade en årlig TV-gala, Faddergalan. 

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ ”Plan International Annual Review 2014”. Plan International Annual Review 2014. http://plan-international.org/about-plan/annual-review-2014/. Läst 2015-04-01. 
 2. ^ ”History”. plan-international.org. http://plan-international.org/about-plan/history. Läst 2015-04-01. 
 3. ^ ”Om plan”. plansverige.org. http://plansverige.org/om-plan. Läst 2015-04-01. 
 4. ^ ”About Plan”. plan-international.org. http://plan-international.org/about-plan. Läst 2015-04-01. 
 5. ^ ”Who's who”. plan-international.org. http://plan-international.org/about-plan/who-is-who. Läst 2015-04-01. 
 6. ^ ”Finance”. plan-international.org. http://plan-international.org/about-plan/finance. Läst 2015-04-01. 
 7. ^ ”Årsredovisningar”. plansverige.org. http://plansverige.org/arsredovisningar. Läst 2015-04-01. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]