Plankstek

Från Wikipedia
Plankstek

Plankstek, "Planka", på ungerska: fatányéros, är en traditionell ungersk maträtt, som fanns på menyn redan 1900 på den berömda restaurangen Gundel i Budapest. Maträtten serverades på en träplanka[1], en nedärvd sed sedan gammalt från det historiska ungerska köket. Den bestod av flera olika köttsorter, fläsk, kalv och biff, bacon och gåslever med stekt potatis och serverades med sallad.

I Sverige består maträtten oftast av en stekt köttbit, som fläskfilé, oxfilé, entrecôte, eller kalvkött marinerat i rödvin, kryddat med paprika, vitpeppar och svartpeppar. Till rätten hör grönsaker och duchessepotatis som gratineras i ugn på en träplanka. Till garnityr serveras det smörstekta morötter, stekt tomat, kokt blomkål, baconlindad sparris, och stekta champinjoner med vitlökssmör. Grönsakerna kan tillagas med en redning av grädde och/eller crème fraîche.[2]

Man lägger potatismoset på plankan, lägger de stekta köttbitarna och de stekta grönsakerna till garneringen på ett dekorativt sätt. Plankan ställs in i mitten på ugnen i övervärme, 225 grader en kort stund tills potatismoset får en gyllenbrun färg. Plankan tas ut och köttet serveras med pepparsås och bearnaisesås.

Plankstek introducerades i Sverige av krögaren Peder BornebuschRestaurang Prinsen.[3] Rätten hade sin popularitetshöjdpunkt under 1970-talet. Ursprungligen var plankan gjord av hickory men numera tillverkas den av ek, som har bättre hållbarhet.

Varianter där köttbiten ersatts med fisk eller vegetarisk/vegansk alternativ existerar.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Gundel, Karoly. Gundel's Hungarian Cookbook. ISBN 9789631340792 
  2. ^ ”Recept på plankstek”. Matinfo. Arkiverad från originalet den 16 december 2008. https://web.archive.org/web/20081216084013/http://www.matinfo.se/default.asp?intReceptId=4880. 
  3. ^ Pihl, Ove (1998). "Har Källarmästar'n ett bord ikväll?" klassiska krogar och klassiska recept från ett svunnet Stockholm: en matbok. Stockholm: Stockholm Energi. sid. 55. ISBN 978-91-7125-007-0