Hoppa till innehållet

Plattmaskar

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Platyhelminthes)
Plattmaskar
Pseudobiceros bedfordi, en virvelmask.
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
UnderrikeFlercelliga djur
Metazoa
ÖverstamLophotrochozoa
StamPlattmaskar
Platyhelminthes
Vetenskapligt namn
§ Platyhelminthes
AuktorEhrenberg, 1831
Klasser
Botulus microporus, en sugmask.
Botulus microporus, en sugmask.
Hitta fler artiklar om djur med

Plattmaskar (Platyhelminthes) är en stam djur med bilateral symmetri. Vissa bandmaskar kan bli mer än 10 meter långa, den längsta som någon har uppmätt var 30 meter lång och av arten bred binnikemask (Diphyllobothrium latum).[1] Stammen innehåller runt 100 000 ännu existerande arter, vilket gör den till den största stammen med acoelomater.

Anatomi[redigera | redigera wikitext]

Plattmaskar är den enklaste djurgruppen med ett centralt nervsystem som förmedlar nervimpulser från olika delar på kroppen samt de enkla ögonen, som bara kan skilja på ljus och mörker. Nervsystemet består av två längsgående nerver med förgreningar och en ansamling av ganglier i huvudänden, vilken fungerar som en enkel hjärna. Vissa släkten har förlorat sin syn, då de lever parasitiskt.

Plattmaskarna saknar inre organ för cirkulation, och gas- närings- och slaggproduktsutbytet sker i interstitialvätskan.

Förökning[redigera | redigera wikitext]

Plattmaskar är hermafroditiska, det vill säga att varje individ producerar både ägg och spermier. När två plattmaskar parar sig så byter de spermier så att båda blir befruktade. Vissa plattmaskar, såsom Pseudobiceros hancockanus, deltar i en penisfäktning, där två individer försöker tränga igenom den andres skinn med sin penis. Den som först lyckas befrukta den andra individen slipper gå och bära på de befruktade äggen.[2] Plattmaskar befruktar vanligtvis inte sina egna ägg utan andras.

Klasser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Kruse, Dan; Herhilan, Sarah. ”Diphyllobothrium latum” (på engelska). Animal Diversity Web. https://animaldiversity.org/accounts/Diphyllobothrium_latum/. Läst 7 januari 2020. 
  2. ^ "Fighting to Mate: Flatworm Penis Fencing" - Leslie Newman