Playa del Sol

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Playa del Sol
Genre Komedi
Antal avsnitt 25
Längd (per avsnitt) 30 minuter
Antal säsonger 2
Land  Sverige
Språk Svenska
Sändning
Originalkanal SVT
Originalvisning 21 januari 2007 - 20 december 2009
Status avslutad

Playa del Sol är en svensk komediserie i två säsonger. Första säsongen visades 2007 och regisserades av Peter Settman och Leif Lindblom. Andra säsongen, som visades 2009, regisserades av Jon Holmberg och Kicki Kjellin. Huvudrollerna spelades av Mikael Tornving och Henrik Hjelt.

Serien består av totalt 25 halvtimmeslånga avsnitt (12 i första och 13 i andra säsongen), som under sin sändningstid sändes på söndagar klockan 20.00 i SVT 1.

Första säsongen sändes mellan 21 januari och 15 april 2007, medan andra säsongen sändes mellan 27 september och 20 december 2009. [1]. Premiäravsnittet sågs av över 2,36 miljoner tittare enligt MMS.[2]

Handling[redigera | redigera wikitext]

Första säsongen av serien utspelar sig på en charterort på Gran Canaria. Mårten planerar sitt bröllop med sin Vendela då han måste åka ner till Shines resort på Gran Canaria för praktik. Där finns platschefen Tommy, och reseledarna Steffen, Sandra och Linn.

Seriens första säsong är inspelad i Playa del InglésGran Canaria under våren/sommaren 2006. Andra säsongen utspelar sig på Mallorca.

Avsnitt (säsong 2)[redigera | redigera wikitext]

 • Avsnitt 1 - Tommy blir hederlig (27 september 2009) - Klara är trött på att vara barnens favoritmaskot Cocos-Björne och överger dräkten till Steffen. En dam (spelad av Mia Skäringer) har fått syn på Steffen, när han har tagit av dräkten när barnen inte ser. Damen är intresserad av Steffen och vice versa och vill att Steffen ska fixa ett barnkalas för damens minstingdotter, där Steffen ska ha på sig Cocos-Björne-dräkten. För att damen sedan tänker gosa i sängen på natten med honom, som Steffen misstänker. Mårten har tidigare varnat honom för att inte hamna i en sexskandal med en kund på ett resebolag, eftersom Steffen jobbar som anställd på bolaget Shine. Så då tvingas Mårten vara Cocos-Björne istället.
 • Avsnitt 2 - En ska bort (4 oktober 2009) - Någon av reseledarna på Shine ska få sparken av en man, Larsa (Per Fritzell), som Tommy tidigare har arbetat med. En gammal polare, så att säga. De andra reseledarna på Shine misstänker att Tommy kommer inte få sparken som i sådana fall Larsa fifflar med, för vänskapens skull, mellan Tommy och honom. Så då tänker Klara vistas på en restaurang som Tommy och Larsa tänker dricka drinkar, första kvällen som de träffas, till Tommys förtret men till Larsas glädje.
 • Avsnitt 3 - Buktala är guld (11 oktober 2009) - Shine-medlemmarna öppnar en farlig kartong och inuti den finns en buktalardocka, som döps till Kim och tänker använda den på barnshowerna, istället för den alltid lika barnkära Cocos-Björne. Det går inte hem hos barnen och Tommy blir irriterad på att Klara använder dockan vid fel tillfälle, vid matbordet exempelvis. Steffen verkar inte bry sig medan Mårten ser Kim som en människa och blir till och med kär i henne. Sen hypnotiserar Kim till och med Klara till att Kim ska bete sig som en människa, men en otrevlig sådan.
 • Avsnitt 4 - Förälskelsen från förr (18 oktober 2009) - Mårten har problem med sina toabesök och samtidigt har Tommy mött sin gamla kärlek i skolan, Louise (Maria Langhammer). Hon har en rumskamrat, den unga kvinnan Charlotte (Aliette Opheim). Tommys kärlek vaknar till liv och ser det som att Charlotte är Louises dotter, men det är något helt annat.
 • Avsnitt 5 - Mårten ser ljuset (25 oktober 2009) - Mårten har varit bortrest, för en föreläsning av en man som heter Christer Aspelin (Jan Mybrand). Föreläsningen handlade om jämställdhet och hur man kan få för sig att diskriminera kvinnorna på arbetsplatserna man jobbar i. Mårten blev riktigt inspirerad av föreläsningen och strax efter han kom tillbaks till arbetet, kommer föreläsaren Christer att besöka Shine och ge råd på hur jämställdheten ska förbättras där. Mårten tar väldigt till sig för vad Christer säger och kämpar för kvinnornas lika värde, men han får till slut sig själv att framstå som kvinna.
 • Avsnitt 6 - Hundar på hotellet (1 november 2009).

Rollfigurer[redigera | redigera wikitext]

 • Mårten Bergström – en konflikträdd man som försöker hjälpa folk på det bästa sättet, men ställer till det oftast, eftersom han förhastar sig med sina idéer.
 • Klara Westergaard-Franzén – en ganska dominant kvinna som hjälper till med det mesta och försöker förhandla med de andra anställda männen på Shine, men det är inte alltid lätt.
 • Tommy Andersson – en snål och girig man som oftast är skeptisk till det han får arbeta med och ifrågasätter bland annat Mårtens idéer.
 • Steffen Hellman – en muskulös, sexifixerad och ganska korkad kille, som brukar stöta på tjejer som reser med Shine.

Huvudroller (säsong 1)[redigera | redigera wikitext]

Huvudroller (säsong 2)[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ www.svt.se: Ny resa till Playa del Sol!
 2. ^ MMS vecka 03-2007

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]