Please Please Me (sång)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Please Please Me är en Beatleslåt som blev The Beatles första listetta i Storbritannien våren 1963. Som upphovsmän står gruppens låtskrivarduo John Lennon och Paul McCartney även om just denna låt främst är att se som en Lennon-komposition.

Sedan The Beatles fått skivkontrakt med Parlophone var deras nästa mål att få spela in egenkomponerade låtar. Producenten George Martin var dock i början inte alltför imponerad av Lennon-McCartneys förmåga att skriva "hits" utan istället föreslog gruppen att spela in How Do You Do It, skriven av en yrkeskompositör, och ge ut som singel. I det läget gjorde gruppen ett första försök med att spela in den egna låten "Please Please Me", men George Martin var fortfarande inte övertygad. (Denna första inspelning av låten, gjord i september 1962, återfanns 1994 och gavs ut på CD-samlingen Anthology 1 som kom ut 1995.)

Den 26 november 1962 återvände dock gruppen till skivstudion och spelade in en betydligt bättre version än den tidigare. Denna gavs ut som singel i Storbritannien den 11 januari 1963 och gick upp på som etta på topplistorna. Singelns B-sida blev den vid samma tillfälle inspelade Ask Me Why; även den en Lennon(och McCartney)-komposition.