Pleven

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Pleven location in Bulgaria.png

Pleven/Plevna är en stad i norra Bulgarien med omkring 115 000 invånare (2004), landets sjunde största stad. Den ligger centralt i norra Bulgarien och är ett viktigt administrativt, ekonomiskt, politiskt och kommunikationsmässigt centrum. Den ligger i en jordbruksregion och är en industristad. Dessutom är den en kulturell medelpunkt med högskola, vetenskapliga institut, teater, filharmoni och opera. Staden omges av låga kalkstensberg. Pleven ligger 170 kilometer från Bulgariens huvudstad Sofia, 320 kilometer från Svarta havets kust, 50 kilometer från floden Donau, 130 kilometer från Donaubron och omkring 70 kilometer från Balkanbergen.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Karta över slaget 11 och 12 september 1877

Namnet Pleven dyker upp i ett historiskt dokument första gången 1266, då det var en fästning. Arkeologiska utgrävningar har visat att människor har bott i området i betydligt längre tid. Under första århundradet befäste romarna orten och kallade den Storgosia. Av slaverna fick den senare namnet Kamenec. Namnet Pleven kommer från 1200-talet. Under osmanerna var Pleven en stark fästning och garnisonsstad, som utvecklade sig till ett viktigt förvaltnings-, handels- och hantverkscentrum.

Staden var en viktig krigsskådeplats under det rysk-turkiska kriget (1877–1878) då den ryske tsaren Alexander II höll den för att kunna befria Bulgarien. Den förenade rysk/rumänska armén betalade dyrt för segern, men den beredde vägen för att Osmanska riket skulle förlora kriget och att Bulgarien skulle bli självständigt.

För hundraårsfirandet av slagen vid Pleven bekostade staden bygget av ett stort panorama.

Kända personer från Pleven[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]