Hoppa till innehållet

Vävare

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Ploceidae)
För artikeln om textilproduktion, se vävning.
Vävare
Blodnäbbsvävare (Quelea quelea), världens vanligaste fågel
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassFåglar
Aves
OrdningTättingar
Passeriformes
FamiljVävare
Ploceidae
Vetenskapligt namn
§ Ploceidae
AuktorSundevall, 1836
Släkten
ca 16, se text
Typiska vävarbon
Typiska vävarbon

Vävare (Ploceidae) är en familj med små fåglar som tillhör ordningen tättingar och som är nära besläktade med finkar.

Vävarna är fröätare med koniskt formade näbbar och merparten häckar söder om Sahara i Afrika, något färre arter i tropiska Asien men även i Australien. Hanarna har ofta praktfulla fjäderdräkter i starka röd och gula färger i kontrast till svart. Bland vissa arter har könen bara olika fjäderdäkt under häckningstid.

De är sällskapliga och många arter lever i mycket talrika flockar. En av familjens arter, blodnäbbsvävaren, är världens mest talrika fågel i vilt tillstånd. Vävarna bygger intrikata bon som vävs av grässtrån, kvistar och liknande. Dessa bon har ofta formen av en pung och finns ofta i tjogtals på ett träd.

Taxonomi[redigera | redigera wikitext]

Familjen omfattar ungefär 16 släkten varav det största omfattar över 60 arter. Tidigare placerades änkorna i släktet Vidua i denna familj men de placeras numera oftast i den egna familjen Viduidae, och då ofta tillsammans med släktet Anomalospiza. Även sparvfinkarna i familjen Passeridae har ibland placerats i denna familj.

Släkten i taxonomisk ordning[redigera | redigera wikitext]

Efter Clements et al 2018:[1]

Gulryggig vävare (Ploceus jacksoni)
Kortstjärtad vidafink (Euplectes axillaris)

DNA-studier visar att arterna i det stora släktet Ploceus inte är varandras närmaste släktingar, där de asiatiska arterna är avlägset släkt med de afrikanska och den senare gruppen parafyletiskt med Malimbe. Vidare verkar kortstjärtad vävare vara är en del av Euplectes och scharlakansvävaren (Anaplectes) en del av Malimbe. Resultaten har dock ännu inte lett till några taxonomiska förändringar.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Clements, J. F., T. S. Schulenberg, M. J. Iliff, D. Roberson, T. A. Fredericks, B. L. Sullivan, and C. L. Wood (2018) The eBird/Clements checklist of birds of the world: Version 2018 http://www.birds.cornell.edu/clementschecklist/download, läst 2018-08-11

Övriga källor[redigera | redigera wikitext]

  • Lars Larsson (2001) Birds of the World, CD-rom

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]