Pojkarna på Storholmen

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Pojkarna på Storholmen
Pojkarna på Storholmen
GenreDrama
RegissörSigurd Wallén
ProducentStellan Claësson
ManusIvar Johansson
SkådespelareFridolf Rhudin, Sigurd Wallén, Emmy Albiin, Birgit Tengroth
OriginalmusikFred Winter
ProduktionsbolagFilm AB Minerva
Premiär1932
Speltid93 minuter
LandSverige
SpråkSvenska
IMDb SFDb

Pojkarna på Storholmen är en svensk dramafilm från 1932 i regi av Sigurd Wallén.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Efter en orkesterintroduktion där SF-orkestern framför ”Flickan hon dansar”, introduceras man till storstadsflickan Sonja Waller, som sitter vid ett bord på en nattklubb och ser ensam och olycklig ut. Man får veta av hennes väninna Ester att hon blivit av med både fästman och jobb. Orkestern börjar spela ”Waxholmettan” och bilden tonar över i skärgårdsmiljö.

Därute på Lillholmen i Stockholms skärgård bor familjen Sjölund, som är ganska religiös och anses lämplig att hand om udda exemplar av vilsekommen ungdom som placeras där av Stockholms skyddsföreningar för unga flickor. De har fått ett brev från doktorinnan Faber vid ”Kvinnans värn” om att de skall ta hand om en viss Sonja Waller. Hemma hos Sjölunds sitter gamle fiskargubben själv och väntar samt hans hustru Kristina och deras dotter Aina. Han anmärker att det är väl en sån där ”fjäril”. Olyckligtvis har man sänt stilige Ivar Andersson att hämta Sonja från närmaste angöringsbrygga för waxholmsbåten. Sonja är en mörk skönhet som gör ett enormt intryck på Ivar som glömmer att han egentligen är förlovad med Sjölunds Aina. Färden tillbaka till Lillholmen tar därför någon timma mer än den borde ha tagit.

På Storholmen hos änkan Andersson är det spänning i luften för alla karlarna skall över och titta på det nya fruntimret som väntas till Lillholmen. Ivar har ju redan farit, men yngre brodern Gunnar samt kusinen Sixten och hans följeslagare Snor-August, dragspelaren, far över under genomskinliga förevändningar. Sixten, som ständigt hälsar sin omgivning med ”Frid”, är inte öns största begåvning och har mycket lätt för att falla för nymodigheter utan att för den skull förstå poängen med dem. Så hans väckta intresse för Sonja orsakar pigan Amalias vrede - hon anser sig förlovad med Sixten som skall ärva halva ön och är ett gott parti.

När Sonja anländer rubbas alla cirklar. Hennes uppenbarelse gör stort intryck på dem. Genom vanor, klädsel och språk befinns hon vara något mycket annorlunda. Hon hälsar dem ett glatt ”Hello boys!”, vilket får en av dem att konstatera att ”ho ä tyska”. Framme vid Sjölunds hus konstaterar hon att det är ett ”klämmigt chateau men inte är det något vidare funkis”, något som Sixten fäster sig vid. Aina finner nu att Ivar är helt begapad i henne och att Gunnar delar denna inriktning.

Sonja far över till Storholmen för där finns telefon och Ester i Stockholm ringer till henne. Sonja kan berätta att de där ute inte är några jazzfrön utan klämmiga grabbar. Ester ger Sixten en vänlig och till intet förpliktande hälsning. Sixten reser in till Stockholm i sällskap med August. Sixten låtsas vara världsvan och presenterar Stockholm för den storögde August att det är ”funkis”, utan att egentligen förstå vad ordet betyder. Han hamnar på nattklubb där han bland annat bevittnar den moderna apachedansen. Han tar den spelade misshandeln för allvar och hoppar handgripligen in i uppvisningen, vilket orsakar stor uppståndelse. Dagen efter återvänder han till Storholmen med kopparslagare och diverse ruelser.

Sonja blir god vän med Aina och de fördelar karlarna rättvist. Aina återfår sin Ivar. Därefter accepterar Sonja ett frieri från brodern Gunnar. Det spelar ingen roll att hon bekänner att hon är en så kallad "dålig flicka". Så ont som det är om snygga fruntimmer med hjärtat på rätta stället i skärgården, spelar ett skumt förflutet ingen roll. Sixten som tagit till sig en del nyförvärvade storstadsvanor försöker nu i sin tur praktisera apachedans med Amalia på dansbanan, vilket får till följd att hon uppretad jagar Sixten över ön.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Filmen premiärvisades 31 oktober 1932 i på biograf Skandia i Stockholm. Den spelades in i Filmstaden Råsunda med exteriörer från Stockholms skärgård, Vaxholm, Möja och Runmarö av Elner Åkesson. Som förlaga har man Sigurd Walléns pjäs Pojkarna på Storholmen - Vaxholm 1:an som uruppfördes på Folkteatern i Stockholm 1914.

Storholmen är en ö i Lidingö kommun, mellan Lidingön och Bogesundslandet.

Apachedans var en modedans i tiden, inspirerad av så kallade "apacher", det vill säga kriminella gäng i Paris.

Roller i urval[redigera | redigera wikitext]

Musik i filmen[redigera | redigera wikitext]