Hoppa till innehållet

Polens president

Från Wikipedia
Polens president
Presidentens standar
Nuvarande
Andrzej Duda
sedan 6 augusti 2015
ResidensPresidentpalatset i Warszawa
MandatperiodFem år, kan väljas om en gång
Inrättat14 december 1922
WebbplatsPrezydent.pl

Republiken Polens president (polska: Prezydent Rzeczypospolitej Polskiej, kortform: Prezydent RP) är Polens statsöverhuvud. Presidentens rättigheter och skyldigheter regleras i Polens konstitution. Ämbetet har funnits sedan den 14 december 1922,[1] med undantag för perioden 1952–1989.

Presidenten har, tillsammans med ministerrådet (regeringen), den verkställande makten och utser premiärministern som sedan måste godkännas av sejmen. Presidenten har, i vissa fall, rätt att upplösa parlamentet, till exempel när det misslyckats med att bilda ett ministerråd eller anta en statsbudget. Presidenten kan även lägga in sitt veto mot ett lagförslag som då endast kan antas med en kvalificerad majoritet i sejmen. Presidenten kan även kräva att ett lagförslags förenlighet med konstitutionen ska granskas av polska grundlagsdomstolen.

På det utrikespolitiska området är presidenten landets främsta representant och den som ratificerar internationella avtal. I sin egenskap av överbefälhavare för Polens väpnade styrkor har presidenten också särskilda befogenheter på det försvarspolitiska området. Presidenten utnämner även ambassadörer och generaler.

Presidenten väljs genom direkt val av det polska folket för en mandatperiod på fem år. Om ingen kandidat erhåller mer än hälften av rösterna i första valomgången sker en andra valomgång mellan de två kandidater som fått flest röster. Presidenten kan väljas om en gång. För att kunna delta i ett presidentval måste kandidaten vara polsk medborgare, minst 35 år gammal och ha insamlat 100 000 signaturer till stöd för sin kandidatur.

Om en president skulle vara förhindrad att utföra sina uppgifter utses talmannen för Sejmen i första hand och talmannen för Senaten i andra hand till tillförordnad president. Det inträffade i april 2010 när president Lech Kaczyński omkom i en flygolycka och Sejmens talman Bronisław Komorowski utnämndes till tillförordnad president. Den senare har samma befogenheter som en ordinarie president med undantag av att han eller hon inte kan upplösa parlamentet.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Under de kommunistiska åren var presidentposten formellt avskaffad från 1952 och ersatt med ett kollektiv organ som kallades statsråd (på samma sätt som i exempelvis Östtyskland, se Östtysklands statsråd). En individuell presidentpost återinfördes under demokratiseringsreformerna 1989, även om den förste presidenten blev kommunisten Wojciech Jaruzelski.

Lista över Polens presidenter[redigera | redigera wikitext]

Andra polska republiken (19221939)[redigera | redigera wikitext]

Polska exilregeringen (19391990)[redigera | redigera wikitext]

Republiken Polen (19471952)[redigera | redigera wikitext]

  • 5 februari 1947–22 juli 1952: Bolesław Bierut

Folkrepubliken Polen (19521989)[redigera | redigera wikitext]

Tredje polska republiken (från 1990)[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]