Polhems mekaniska alfabet

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Modell ur Polhems mekaniska alfabet. Nr XIX, XX, XXI, XXII, XXIII, XXIV. Exempel på olika kammekanismer. Tekniska museet: TEKS0021139

Polhems mekaniska alfabet är en modellsamling som ursprungligen bestod av 79 trämodeller vilka visade hur olika rörelseomvandlingar kunde åstadkommas. Samlingen togs fram av Christopher Polhem för att användas som ett pedagogiskt instrument i Laboratorium mechanicum  som han grundade på Kungsholmen i Stockholm 1697.

Polhems mekaniska alfabet har sedan sin skapelse varit stommen i den mekaniska undervisningen i först Laboratorium Mechanichum från 1697, sedan mekaniska skolan, sedan Teknologiska Institutet.

Samlingen var en tid i Falun och senare i Stiernsund. Så flyttades den tillbaka till Stockholm där den fortsatte sin verksamhet i det av Christopher Polhem 1697 grundade Laboratorium Mechanichum, som 1798 införlivades till att bli kärnan och stafettpinnen i den mekaniska skolan som 1827, efter beslut av Kungl. Maj:t, omvandlades till Teknologiska Institutet. Samlingen hade efter de många flyttningarna bland annat råkat ut för en brand. På Teknologiska Institutet restaurerades den ursprungliga, något decimerade samlingen, och en del nya modeller tillverkades delvis som elevarbeten.

Resterna av den ursprungliga modellsamlingen ingår i modellkammarens samlingar på Tekniska museet och återställningsarbete gjorts för att komma ursprunget så nära som möjligt. Museet har under 2018 digitaliserat delar av det mekaniska alfabetet i 3D, exempel finns i bildlänkarna. I samlingarna ingår även diverse beskrivningar och gamla inventarieförteckningar från de olika tidigare uppställningsplatserna. Även Polhemsmuseet i Stjärnsund ställer ut delar av hans mekaniska alfabet.

I det mekaniska alfabetet ingår bland annat:

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Tryckta källor[redigera | redigera wikitext]

  • Bæckström, Arvid (1959). Kongl. modellkammaren. Stockholm: Tekniska Museet. Libris 1527876 
  • Lindgren, Michael (2011). Dædalus: Tekniska museets årsbok. Årg. 79(2011) Christopher Polhems testamente : berättelsen om ingenjören, entreprenören och pedagogen som ville förändra Sverige. Stockholm: Innovationshistoria förlag. Libris 12566807. ISBN 9789197993401 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]