Politisk Revy

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Politisk Revy var ett danskt förlag och veckotidning som utkom var fjortonde dag 1963-1987.[1] Tillsammans med Dagbladet Information var Politisk Revy ett språkrör för den vänsterinriktade och kulturradikala opinionen i landet.[1]

Tidningen upprättades 1963 av en grupp som var knuten till Socialistisk Folkeparti (SF) och den nedlagda tidskriften Dialog.[2] Under de första åren var målet att tidningen skulle utgöra ett forum för hela den danska vänsteropinionen, från SF till Det Radikale Venstre.[2] Från 1960-talets mitt blev den dock än mer vänsterorienterad och visade öppet stöd till 1960-talets ungdomsrevolt. Till skillnad från tidningen Land og Folk hade Politisk Revy en kritisk inställning gentemot kommunismen och Sovjetunionen.[2] Den kritiserade också den politiska utvecklingen i Vietnam (också efter kriget) och Kambodja (Pol Pot och Röda khmererna), samt Sovjetunionens invasion av Afghanistan.[2] Däremot var den periodvis mer positivt inställd gentemot Kuba och kulturrevolutionen i Kina.[2] Under 1970-talet var tidningen dessutom knuten till partiet Venstresocialisterne.

Politisk Revy följde samma utveckling som resten av den danska vänsterrörelsen och minskade i betydelse under 1980-talet. Samtidigt var de yttersta vänsterpartierna i dansk politik under upplösning i samband med att Glasnost och Perestrojka genomförts i Sovjetunionen. Tidningen lades ned 1987 och förlaget med samma namn fortsatte som ett enmansprojekt.[2]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] ”Politisk Revy”. Den Store Danske Leksikon. Gyldendal. http://www.denstoredanske.dk/Samfund,_jura_og_politik/Massemedier/Fagblade_og_tidsskrifter/politisk_revy. Läst 8 augusti 2012. 
  2. ^ [a b c d e f] Hansen, Bente & Thing, Morten. ”Politisk Revy”. Leksikon for det 21. århundrede. http://www.leksikon.org/art.php?n=2051. Läst 8 augusti 2012.