Pollare

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

En pollare är en i marken permanent fäst konstruktion. Den kan användas för att förtöja fartyg vid en kaj eller som ett fysiskt väghinder.[1] Pollare finns även ombord på fartyg avsedd för att göra fast förtöjningstross och liknande grövre tågvirke.

Pollare i plast eller trä kan placeras vid övergångsställen och via taktila symboler ge synskadade information om på vilken sida om pollaren man ska gå och i vilken riktning och hur många körfält och refuger man ska passera.

En pelare placerad i en in- eller utgång kan förbättra flödet av människor, vilket kan vara livsavgörande vid en utrymning.[2] Orsaken är att pelaren tvingar en enskild ström av människor att delas upp i två strömmar och förhindrar stockning i öppningen och det går fortare för alla att komma ut.[2]

Galleri[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Tonchi Percan. "Reinfeldt får nytt skydd för miljoner Arkiverad 29 juni 2012 hämtat från the Wayback Machine.", Metro, 20 juni 2012. Läst den 13 juli 2012.
  2. ^ [a b] "Mönstret i flocken" (vid 5m30s), Den gömda koden , Sveriges Radio, 22 november 2014. Åtkomst den 10 april 2017.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]