Polyuri

Från Wikipedia
Version från den 14 mars 2013 kl. 02.28 av Addbot (Diskussion | Bidrag) (Bot överför 18 interwikilänk(ar), som nu återfinns på sidan d:q1124286Wikidata)
Polyuri
Regleringen av urinproduktionen sker bl.a. av vasopressin (ADH) och aldosteron.
Klassifikation och externa resurser
ICD-10R35
ICD-9788.42
MeSHsvensk engelsk

Polyuri är ett medicinskt tillstånd som innebär att urinmängden är onormalt stor. Om polyurin innefattar ett ökat behov av vattenkastning kallas tillståndet diuresi. Polyuri uppträder ofta tillsammans med polydipsi, en onormalt stor törst.

Psykogen polyuri är en särskild form,[1] som avser polyuri som uppstår till exempel till följd av psykogen polydipsi eller somatoform autonom dysfunktion.

Definition

Normal urinmängd för människor brukar vara omkring en till två liter per dygn. För att definieras som polyuri krävs som regel att urinmängden i hög grad överskrider detta, med gränsvärden på omkring 2,5 liter per dygn.[2]

Till följd av polyurin uppkommer andra symptom, som huvudvärk, uttorkning, viktminskning, polydipsi och hyponatremi.

Orsaker

De tre vanligaste orsakerna till polyuri är ett alltför stort intag av vatten, alkohol och diabetes. Polyuri är dessutom en tämligen vanlig biverkning till flera läkemedel och är normalt vid intag av vätskedrivande medel. Det kan också vara ett tecken på att njurarna inte fungerar som de ska, på hyperkalcemi, Cushings syndrom, giftstruma, sickelcellanemi eller hypokalemi.[3] Psykogen polyuri kan förekomma till exempel vid somatoform autonom dysfunktion.

Komplikationer

Om för mycket vätska lämnar kroppen störs kroppens osmoreglering och utsöndringens organ utsätts för påfrestning. Om polyurin beror på ökat vätskeintag som vid vattenförgiftning, kan det ge hyponatremi och i riktigt svåra fall leda till döden.[3]

Källor