Pommern (1903)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Pommern
Pommern som museifartyg i Mariehamn
Pommern som museifartyg i Mariehamn
Allmänt
TypFyrmastad stålbark
Fartygsnummerradiosignal OHQW
Historik
ByggnadsvarvJ. Reid & Co, Glasgow
Sjösatt13 januari 1903
ÖdeMuseifartyg i Mariehamn
Tekniska data
Längd89,18m i vattenlinjen, 94,67m totalt
Bredd13,21m
Djupgående6,2m
Deplacement3 950 dwt
Segelyta3 240m²
Fartmax 16 kn
Besättning1+3+18

Pommern är en fyrmastad stålbark som nu är museifartyg i MariehamnÅland. Hon byggdes år 1903 i Glasgow som Mneme, vilket är namnet på minnets musa i den grekiska mytologin. Pommerns galjonsfigur skall föreställa Mneme.

Tidiga öden[redigera | redigera wikitext]

Mneme hann segla några år för beställaren, B. Wencke Söhne i Hamburg innan den sista ägaren dog, och fartyget 1906 såldes till Rehderei Act. Ges. von 1896. Där blev hon inte heller långvarig, rederiet råkade i finansiellt trångmål, och räddade sig med att samma år sälja sitt nyaste och största fartyg. Följande ägare, Reederei F. Laeisz i Hamburg, även känt som The P-liners för att deras fartyg hade namn som började på "P", gav fartyget Mneme sitt nya namn Pommern. F. Laeisz var ett av Hamburgs största rederier och var känt för att ha moderna och välutrustade fartyg med förstklassiga besättningar, och inte minst; god mat för besättningen. De hörde till de första som ordnade regelbunden linjetrafik över oceanerna, och satte in Pommern i SalpeterfartChile. Där tjänade hon väl fram till 1923, förutom ett gästspel som krigsskadestånd i Grekland 1918. Några små olyckor råkade hon ut för genom åren, som värst kolliderade hon i Nordsjön med den nästan lika stora fyrmastbarken Engelhorn 1911, men reparerades omgående i Hamburg. När sedan segelfartygens tid började närma sig sitt slut inledde rederiet ett långt och fruktbart affärsförhållande med skeppsredaren Gustaf Erikson i Mariehamn, som resulterade i att denne i medlet av 1930-talet förfogade över världens största segelfartygsflotta. (F.L.-rederiet existerar fortfarande och kör containerfart i Hapag-Lloyd-gruppen).

Under åländsk flagg[redigera | redigera wikitext]

Pommern för segel.

Gustaf Erikson köpte Pommern av F. Laeisz 1923 och satte in henne i vetetradenAustralien. Där satte hon genom åren flera rekord; 1929 seglade hon i trävarulast på 87 dygn från Oslo till Melbourne, 1930 på 105 dagar i vetelast från Wallaroo till Falmouth, 1934-35 i ballast från Dungeness till Port Victoria på 76 dagar. 1936 gick hon i vetelast från Port Lincoln till Falmouth på 94 dagar, likaså från Port Victoria 1937. Vid krigsutbrottet 1939 lades hon upp i Mariehamn. 1944 hann hon bogseras till Stockholm för att bli lagerpråm för spannmål, men bogserades tillbaka igen. Hon rustades dock inte längre upp, som kollegorna Pamir och Viking, då det inte sågs som lönsamt.

Museum[redigera | redigera wikitext]

Poopdäcket 1967

År 1952 donerades Pommern till Mariehamns stad av ättlingar till Gustaf Erikson. Hon förtöjdes i Västerhamn, intill Ålands sjöfartsmuseum och öppnades 1957 för allmänheten som museum. Hon är ett av få återstående fartyg av sin typ som ännu är bevarat i flytande ursprungsskick i världen. Med något decenniums mellanrum bogseras hon bort för bottenmålning och service och har bland annat två gånger varit i Stockholm på varv. År 2019 restaurerades kajen som Pommern låg anlagd till. I detta skede byggdes även den docka som skeppet idag ligger i, flytande men omgiven av ett trädäck. Skeppet förvaltas idag av Stiftelsen Ålands sjöfartsmuseum.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Flag of Åland.svg Ålandsportalen

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]