Pompejus Trogus

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Pompejus Trogus var en romersk historiker som levde på Augustus tid. I hans huvudarbete, en universalhistoria i 44 böcker, står assyrier, perser, parther med fler i centrum, medan traditionell grekisk och romersk historia saknas. Originalet är förlorat, men det finns ett sammandrag, författat av Justinus.

Epitome historiarum Trogi Pompeii

Biografi och författarskap[redigera | redigera wikitext]

Trogus farfar tjänstgjorde i kriget mot Sertorius med Pompejus, genom vars inflytande han fick romerskt medborgarskap; därav namnet Pompejus, som antogs som ett tecken på tacksamhet till hans välgörare. Hans far tjänstgjorde under Julius Caesar i egenskap av sekreterare och tolk.

Trogus själv tycks ha varit en man med encyklopediska kunskaper. Efter Aristoteles och Theofrastos, skrev han böcker om naturhistoria om djur och växter, som ofta citeras av Plinius den äldre.

Hans främsta arbete var Historiae Philippicae i fyrtiofyra böcker, så benämnd på grund av makedoniska imperiet, som grundades av Filip II, är det centrala temat i berättelsen. Detta var en allmän historia om de delar av världen som kom under inflytande av Alexander och hans efterträdare. Trogus började med den legendariske kung Ninus, grundare av Nineveh, och slutade på ungefär samma ställe med Titus Livius. Justin skrev ett sammandrag Trogus "förlorade arbete”, och i manuskript av Justins arbete ges en rad av prologer eller sammanfattningar av bevarade böcker av en okänd hand. Den sista händelsen som registreras av Justin är återtagning av romerska standarder tagna av partherna år 20 f.Kr. Etnografiska och geografiska utvikningar var en sådan del i arbetet som utvecklade ett obefogad rykte som en universell historia, var aldrig Trogus’ avsikt.

Trogus lämnade orörd romerska historia fram till den tidpunkt då Grekland och Östern kom i kontakt med Rom, möjligen på grund av Livius hade behandlat det tillräckligt. Arbetet bygger på skrifter av grekiska historiker, såsom Theopompus (vars Philippica kan ha varit grund till Trogus uppläggning), Ephorus, Timaeus, Polybius. Främst på grund av att ett sådant arbete var utanför en romares förmåga, är det allmänt accepterat att Trogus själv inte samlade information från de ledande grekiska historikerna, utan att den redan var samlad till en enda bok av några greker (mest sannolikt Timagenes av Alexandria).

Trogus idé om historien var mera seriös och mindre retorisk än av Sallust och Livius, som han anklagas för att ha lagt ord i munnen på karaktärerna som dessa skrev om. Av hans stora verk, som vi bara har en av Justin skriven sammanfattning av, Prolog eller sammanfattningar av 44 böcker, och fragment citerade av Vopiscus, Jerome, Augustinus och andra författare. Men även i sitt nuvarande stympade tillstånd är de ofta ett viktigt belägg för antikens historia i öst.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, tidigare version.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]