Ponta Delgada

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Ett torg i gamla stan i Ponta Delgada.
Marinan i Ponta Delgada. I bakgrunden till vänster anas fästningen Sao Bras.

Ponta Delgada är huvudstaden på ön São Miguel i Azorerna. Den är administrativt centrum för den autonoma regionen Azorerna. Den har enligt uppgift från 2007 en folkmängd på omkring 85 000, vilket är en uppgång med 15 000 sedan 2004.

Staden är Azorernas turistcentrum, och det finns många monument och museer. Staden är även känd för sin lyxmarina. Flygplatsen ligger i stadens västra del, och därifrån går dagliga flyg till andra öar i ögruppen och till det portugisiska fastlandet. Det går även direktflyg till andra europeiska städer och till Nordamerika.

Norr om staden ligger förstäderna Fajã de Baixo och Fajã de Cima. Fajã de Baixo domineras av jordbruk med bland annat ananasplantager. Fajã de Cima är känd för sina festligheter. Öster om staden ligger förstaden São Roque som gradvis blir en del av Ponta Delgada, eftersom den växer längs kusten mot staden.

Kommunvapen för Ponta Delgada

Ponta Delgada har också ett universitet, Universidade dos Açores (Azorernas universitet), samt banker, skolor och andra institutioner. I Ponta Delgada finns även ett stort shoppingcenter, Parque Atlantico.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]