Pontiac (bilmärke)

Från Wikipedia
Pontiac (bilmärke)
Pontiac logo and wordmark 1981.svg
Pontiac Dealership.jpg
SäteDetroit
Historik
Grundat1926
GrundareWilliam Crapo Durant
Upplöst31 oktober 2010
Pontiac G8 GT från 2008.
Pontiac GTO från 2005.
Pontiac Aztek från 2001.
Pontiac Bonneville från 1969.
1967 Pontiac Catalina

Pontiac var ett amerikanskt bilmärke som sedan 1926 ingick i General Motors och som under åren främst såldes på den nordamerikanska marknaden. Märket fick sitt namn av indianhövdingen Pontiac. Fram till 1956 var av denna anledning Pontiac som varumärke tydligt indianinspirerat, något som bland annat syntes i märkets logotyp och modellnamnen, ex. Pontiac Star Chief.

Sedan 1957, i och med introduktionen av Bonneville, har Pontiac profilerats genom sina högprestandamodeller, som GTO och Firebird. Bilarna tillhör mellanklassegmentet på den amerikanska marknaden med en lite lyxigare framtoning än en Chevrolet, men billigare än motsvarande Oldsmobile eller Buick.

Pontiac GTO introducerades 1964 som ett utrustningspaket för LeMans/Tempest. Genom att sätta den kraftfulla 389-motorn från Bonneville i en (ur amerikansk synvinkel) liten kaross, hade Pontiac startat muskelbilsepoken.

Pontiac Firebird presenterades 1967 och var tillsammans med Chevrolet Camaro GM:s svar på Ford Mustang. Med formgivning och motortillval som starkt påminde om vad som erbjöds till LeMans/Tempest, men i ett mindre och sportigare chassi, baserat på Chevrolet Nova och delat med Camaro, var succén given. Modellen konkurrerade med bilar som Mercury Cougar och Dodge Challenger.

Nedläggningen[redigera | redigera wikitext]

Den 27 april 2009 beslutade General Motors att lägga ner Pontiac. Enligt tidigare planer hade GM tänkt sig att behålla märket som ett litet nischmärke.[1] Den sista bilen som tillverkades i USA var en vit G6 Sedan[2] som rullade av bandet i General Motors fabrik i Orion Township, Michigan den 25 november 2009[3]. I december 2009 tillverkades den allra sista bilen av märket Pontiac i Sydkorea.

Modeller[redigera | redigera wikitext]

Om ej annat anges avses i denna lista modeller för USA-marknaden.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]