Popcorn

Från Wikipedia
Version från den 11 mars 2017 kl. 02.48 av Paracel63 (Diskussion | Bidrag) (fotputs)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För andra betydelser, se Popcorn (olika betydelser).

Opoppade och poppade popcorn. Opoppade och poppade popcorn.
Opoppade och poppade popcorn.

Popcorn är stärkelserika, torkade majskorn som hettats upp så att skalet sprängs av ångtrycket och bildar fluffiga gulvita tilltugg. Denna procedur kallas populärt för poppning (att poppa). Popcorn tillverkas av så kallad puffmajs[1] eftersom vanliga majskorn har ett för mjukt skal för att kunna bygga upp det tryck som behövs.

Etymologi

Ordet pop i popcorn betyder 'smälla' och corn betyder 'majs' på engelska.[1]

Innehåll och poppningsprocessen

Majsen består av vatten, en stärkelsekärna och ett skal.[1] När majsen upphettas bildas vattenånga av vattnet i majsen.[1] Ungefär vid 175 grader Celsius blir trycket mot skalet så hårt att skalet spricker.[1] I samband med det utvidgas vattenångan tusentals gånger, vilket leder till att majsen vänder ut och in på sig.[1] Stärkelsen utgör tre fjärdedelar av popcornet och exploderar inte på samma sätt, utan bildar en fluffig vit massa.[1]

Försäljning och tillredning

Popcorn för försäljning.
Popcornmaskin för hemmabruk.

Livsmedelsbutikerna säljer opoppade popcorn för poppning i popcornmaskin, kastrull med lock eller mikrovågsugn. När man poppar popcorn i kastrull så brukar man använda lite matfett. Dessa popcorn brukar kryddas efter tillagningen. Mikropopcorn eller mikropop säljs i särskilda papperspåsar, alternativt påsar av metalliserad plastfilm, som man stoppar in i mikrovågsugnen. Mikro-påsarna innehåller popcorn, vegetabilisk olja och smaksättning.

Färdigpoppade och saltade popcorn i plast- eller aluminiumpåsar var vanligt förekommande i affärerna före 1990-talet, före mikropopcornens intåg. Dessa popcorn är praktiska eftersom de inte kräver uppvärmningsmöjlighet, men nackdelarna är att popcornen inte är varma då de konsumeras och att de kan vara poppade långt innan de säljs till konsument. Numera är de färdigpoppade popcornen mer sällsynta i affärerna till förmån för många nyheter bland tilltuggen.

Popcornstånd är vanliga på biografer, marknadsplatser och på nöjesfält. Där har man möjlighet att köpa varma poppade popcorn i en pappersbehållare eller en pappersstrut.

Kryddning

I Sverige är det vanligt att man strör salt och eventuellt häller smält smör på sina poppade popcorn. I andra länder, som exempelvis Storbritannien, Tyskland och Nederländerna är i stället socker vanligt förekommande. Särskilt i USA är det populärt med speciella popcornkryddor som finns i en mängd olika, såväl kryddiga som söta, smaker.[2]

Historia

Att poppa popcorn är en gammal kunskap som aztekerna besatt.[3] De varma popcornen kallades momochitl och var en del av ceremonier.[3] Popcorn var vanliga som kvinnosmycken, i exempelvis halsband och huvudbonader.[3]

I mitten av 1800-talet spreds majsen i USA[3] och 1885 tillverkades världens första patenterade popcornmaskin av det ännu aktiva familjeföretaget Charlie Cretors i Chicago.[4] Popcornmaskinen kom till användning på marknadsplatser och 1912 började popcorn säljas på amerikanska biografer.[3] Under 1920-talet blomstrade popcornindustrin, till skillnad mot många andra branscher.[3] Popcorn ansågs vara en billig lyx som även fattiga hade råd att unna sig.[3]

Popcorn spelade även en viktig roll i de första experimenten med mikrovågor på 1940-talet.[3]

TV:ns genombrott blev ett bakslag för popcornindustrin, men under 1980-talet steg intresset igen.[3]

Referenser

  1. ^ [a b c d e f g] ”Hur blir majs popcorn?”. Allt om vetenskap. 9 mars 2004. http://www.alltomvetenskap.se/hur-blir-majs-popcorn.aspx?article=5389. Läst 24 november 2011. 
  2. ^ ”Sundlings 2008”. Sundlings. http://sundlings.se/cretors.aspx. Läst 24 november 2011. 
  3. ^ [a b c d e f g h i] Popcornens historia”. Dagens Nyheter (Stockholm). 22 februari 2007. http://www.dn.se/sthlm/popcornens-historia. Läst 24 november 2011. 
  4. ^ ”Sundlings - Creators”. Sundlings. http://sundlings.se/cretors.aspx. Läst 24 november 2011. 

Externa länkar