Portal:Akvariefiskar/Aktuell artikel

Från Wikipedia

Eldstjärten importerades första gången till Europa 1951. Arten odlas idag i stor skala kommersiellt i Asien, men har enligt sista utgåvan av Helmut Pinters bok Odling av Akvariefisk, bara odlats en gång i Sverige. 1996 odlades arten av akvaristen och fiskodlaren Tyrone Lundström vid hans kommersiella fiskodling Tyrones import och export AB i Sköndal i Stockholm. Leken är via Kjell Formann beskriven av Lundström på Zoopet, med följande lekbeskrivning:

Eldstjärten är frilekande, rommen glasklar och har en diameter på ca. 2,5 mm. Rommen består till ca 20% av embryo och resterande är vätska, förmodligen avsett som stötdämpare i forsarna där arten lever. Kläckningstid är fascinerande nog bara 16 timmar och som första foder fungerar nykläckt artemia.
– Tyrone Lundström

Odlingen av tre kullar med 3 000 sålda djur, beskrevs också 1997 av Lundström i i näst sista numret av Tidskriften Akvariet. Ungdjuren var efter två veckor marmorerade, och var vid sju veckor cirka 3 cm långa, och började då mörkna med svart kropp och röda stjärtar. Lundström behöll 20 djur som framtida avelsdjur, men efter flytt av fiskodlingen till Tungelsta, kunde odlingen, trots försök, inte upprepas, och denna svenska stam bör ha varit utdöd tio år senare, 2007.

Läs mera