Portal:Arkitektur/Arkiv 2007

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Månadens byggnadsverk[redigera | redigera wikitext]

December[redigera | redigera wikitext]

Nyuppfört, bilden är tagen i slutet av 20-talet

Stockholms stadsbibliotek ritades av Gunnar Asplund och ligger i Vasastaden i Stockholm. Biblioteket tillkom efter en rad donationer mellan 1918 och 1924. Det invigdes den 31 mars 1928, i närvaro av bland andra prins Eugen och ecklesiastikminister John Almkvist.

Sommaren 2006 utlyste Stockholms stadsbyggnadskontor i samverkan med fastighets- och saluhallsnämnden, kulturnämnden och marknämnden en tävling för ett förslag till tillbyggnad av Stadsbiblioteket. Över tusen förslag kom in, varav sex blev nominerade till den sista omgången. Den 16 november 2007 offentliggjordes att förslaget Delphinium av Heike Hanada hade vunnit tävlingen. Tävlingen är av rådgivande natur. Inget slutgiltigt politiskt beslut har ännu tagits om utformningen av det nya stadsbiblioteket. De stora ingrepp i Gunnar Asplunds arkitektur och i Observatorielunden, som det vinnande förslaget kräver, har lett till en debatt angående en alternativ placering för ett nytt, expanderat stadsbibliotek.

November[redigera | redigera wikitext]

Dalby Heligkorskyrka sedd från söder. Det som idag står kvar av kyrkan är bara en del av den ursprungliga kyrkan (tvärskeppet och koret)

Dalby heligkorskyrka i Dalby sydöst om Lund, är en av Skandinaviens äldsta stenkyrkor.

Ofta anges att den är den äldsta bevarade stenkyrkan på Skandinaviska halvön, grundlagd 1060. En teori, baserad på utgrävningsresultat, har emellertid framkastats att kyrkan i stället uppförts i slutet av 1000-talet och att den står på platsen för en tidigare stenkyrka från cirka 1060. Biskopsstiftet i Dalby grundlades 1060 sedan kung Svend Estridsen fått Roms godkännande för att dela upp Roskildestiftet i nio nya stift, varav två i Skåne. Området runt Dalby var redan sedan länge en viktig kult- och bosättningsplats. Söder om ån i dalen ligger Kyrkheddinge, Mossheddinge och Kornheddinge, alla troligtvis utgående från en större, tidigare samlad bebyggelse som burit med den gamla ordformen "heddinge".

Oktober[redigera | redigera wikitext]

Nakagin Capsule Tower. Fotograf: marcinek.

Nakagin Capsule Tower är ritad av den japanska arkitekten Kisho Kurokawa och färdigställdes 1971. Det var den första färdigställda byggnaden av sorten "kapsel-arkitektur" som också var byggt för faktisk användning.

Kurokawa utvecklade en teknik för att fästa fast kapslarna med bara 4 bultar mot betongstommen och samtidigt göra dom utbytbara. Kapslen planerades för att antingen fungera som ett kontor eller bostad för en person. Genom att koppla samman fler kaplsar skulle även en familj kunna få plats. Varje kapsel är fullt utrustad med allt från möbler till hemelektronik. Kapslarna tilverkas på fabrik och lyfts sedan på plats med hjälp av lyftkran. Byggnaden ligger i Ginza, Tokyo och anses som en av den moderna arkitekturens stora ikoner.

September[redigera | redigera wikitext]

Colosseum i skymningen

Colosseum, italienska Colosseo, är en stor, ellipsformad amfiteater i Rom, uppförd mellan 72 och 80 e.Kr. Kejsar Vespasianus började bygget som slutfördes av hans son Titus. Under romerska rikets tid hade man strid mellan vilda djur, avrättningar, gladiatorspel och teater där för en stor publik, cirka 55 000 åskådare. Colosseum har en omkrets på 524 meter och är 48 meter hög.

Colosseum fick sitt namn efter en koloss, det vill säga en enorm staty av kejsar Nero som stod vid sidan om byggnaden, i riktning mot Forum Romanum. Neros staty, som var 40 meter hög, var utförd i förgylld brons. Det officiella namnet på Colosseum är dock Amphiteatrum Flavium eller Den flaviska amfiteatern, eftersom den uppfördes under den tid då den flaviska ätten innehade kejsarmakten.

Augusti[redigera | redigera wikitext]

Casa Milà, Barcelona.

Casa Milà är en imposant byggnad i Barcelona, ritad av Antoni Gaudí och uppförd 1905-1910. Den betecknas ofta som Gaudís mest expressionistiska byggnad, men den uppvisar dock lokala, huvudsakligen katalanska, motiv. Byggnaden är konstruerad i betong och mursten och vilar på enkla pelare konstruerade i järn, tegel och sten. Dessa bär upp järnbalkar i vilka tak och golv är fästa med armering. Eftersom väggarna inte har någon bärande funktion kunde Gaudí placera dem var han ville, något han utnyttjade genom att vinkla och böja väggarna för att få olikformade rum, faktum är att det inte finns två rum i hela byggnaden som liknar varandra.

Juli[redigera | redigera wikitext]

Drottningholms slott

Drottningholms slott med slottsparken är ett kungligt lustslott beläget i DrottningholmLovön i Mälaren. Drottningholms slott är den svenska stormaktstidens förnämsta slottsbyggnad och ett världsarv. Slottet fick sitt namn redan 1580, under Johan III:s tid. Han lät här bygga ett stenhus åt sin drottning Katarina Jagellonica. Sedan 1981 är Drottningholms slott kungafamiljens officiella bostad. Kungafamiljen bor i slottets södra länga. Slottsparken är till stora delar öppna för besökare året om.

Månadens arkitekt[redigera | redigera wikitext]

December[redigera | redigera wikitext]

Rem Koolhaas

Rem Koolhaas är arkitekt och professor vid Harvard University Graduate School of Design, född i Rotterdam, Nederländerna 1944.

Han studerade arkitektur i LondonArchitectural Association School följt av en stipendieresa till New York 1972, där han bland annat skrev det retroaktiva manifestet Delirious New York. Han återvände till Europa och grundade 1975 Office of Metropolitan Architecture (OMA) tillsammans med Madelon Vriesendorp och Elia Zenghelis och Zoe Zenghelis. OMA har designat och byggt projekt över hela världen, som exempelvis Lille Grand Palais, Seattle Public Library och Casa da Musica i Porto. Han är också chef för AMO, som är OMA:s konceptuella avdelning som undersöker territorier i ett utvidgat fält, utanför arkitekturens gränser.

November[redigera | redigera wikitext]

Walter Gropius

Walter Gropius, född 18 maj 1883 i Berlin, Tyskland, död 5 juli 1969 i Boston, Massachusetts, USA, var en tysk arkitekt. 1903 började han studera vid den tekniska högskolan i München och fortsatte sedan studierna i Berlin. Han arbetade för Peter Behrens 1910-1913 där även Le Corbusier och Mies van der Rohe verkade. Efter tiden hos Behrens började arbeta på egen hand som industridesigner och arkitekt. Hans första viktiga verk som arkitekt var Fagus-Werk i Alfeld an der Leine. Detta tog han fram tillsammans med Adolf Meyer.

Efter första världskriget involverade han sig i flera radikala konstnärsgrupperingar i Berlin. Rektor för Bauhaus 1919-28 (skolan stängdes av nazisterna 1933). Gropius var en ledande teoretiker och lärare på Bauhausskolan. Skolan propagerade för en konst och arkitektur som bejakade industrins produktionsmetoder och material. Han praktiserade som arkitekt i Berlin fram till 1934 då han flyttade till England, eftersom hans arkitektur attackerades av nazisterna. Han flyttade vidare till USA 1937 där han omgående utsågs till professor vid Harvard. Han samarbetade med Marcel Breuer 1938-1941 och grundade The Architect's Collaborative 1945.

Oktober[redigera | redigera wikitext]

Sigurd Lewerentz, född i Sandö 29 juli 1885 , död i Lund 29 december 1975, svensk arkitekt. Han är en av Sveriges internationellt sett mest uppmärksammade arkitekter. Lewerentz studerade vid Chalmers Tekniska Högskola i Göteborg där han tog examen 1908. Han praktiserade därefter på arkitektkontor i Tyskland bland annat hos Richard Riemerschmid. Därtill arbetade Lewerentz hos Carl Westman. 1911-16 hade han arkitektkontor med Torsten Stubelius.

I samarbete med Gunnar Asplund anlade han från 1915 Skogskyrkogården i Stockholm, där han själv uppförde Uppståndelsekapellet (1926) i sträng klassicism. Till Lewerentz mest personliga verk hör Östra kyrkogården i Malmö som han arbetade med från 1916 till 1969. Lewerentz var en av frontpersonerna vid Stockholmsutställningen 1930 där han ritade ett par av utställningspaviljonerna, han var även delaktig i den grafiska formgivningen.

September[redigera | redigera wikitext]

Helgo Zettervall 1901

Helgo Zettervall, född 21 november 1831 i Lidköping, död 17 mars 1907, var en svensk arkitekt, professor, överintendent. Far till arkitekten Folke Zettervall. Zettervall var professor vid Konstakademien, samt under åren 1882-1897 chef för Överintendentsämbetet.

Zettervall utförde bland annat ombyggnader av Lunds och Uppsala domkyrkor (1860-1902 respektive 1886-93), samt det gamla klassiska Hotel Anglais (färdigt 1885) vid Stureplan i Stockholm. Det sistnämnda ersattes av en nybyggnad 1959 i modernistisk stil efter ritningar av arkitekterna Ivar och Anders Tengbom.

2000 instiftade Statens Fastighetsverk Helgopriset, som delvis finanisieras genom Helgo Zettervalls minnesfond, som förvaltas av Fastighetsverket.

Augusti[redigera | redigera wikitext]

Den unge Francesco Borromini

Francesco Borromini, född 25 september 1599 i Bissone i närheten av Lugano, Schweiz, död 3 augusti 1667 i Rom, Italien, var en italiensk arkitekt, skulptör och murarmästare. Borromini var jämte Giovanni Lorenzo Bernini och Pietro da Cortona den romerska högbarockens huvudaktör. Till en början var han dekoratör vid byggandet av Peterskyrkan, men snart fick han mer avancerade uppgifter vid uppförandet av Palazzo Barberini under ledning av först Carlo Maderno och sedan Bernini. Borromini kom med sin innovativa arkitektur att nydana byggnadskonsten. Han ägnade sig ofta åt att uppföra byggnadsverk med komplicerad grundplan på strängt avgränsade och i flera fall oregelbundna utrymmen.

Juli[redigera | redigera wikitext]

Le Corbusier, pseudonym för Charles-Édouard Jeanneret, född 6 oktober 1887 i La Chaux-de-Fonds, kantonen Neuchâtel, Schweiz, död 27 augusti 1965 i Roquebrune-Cap-Martin (nära Nice), Alpes-Maritimes, Frankrike. Fransk-schweizisk arkitekt, konstnär och författare. Le Corbusier flyttade till Paris 1917, och 1929 bytte han till pseudonymen Le Corbusier, som var morfaderns släktnamn.

Le Corbusier anses vara funktionalismens främste teoretiker och en av dess främsta stilskapare tillsammans med Ludwig Mies van der Rohe och Walter Gropius. Le Corbusier har bl.a. ritat en utopisk stadsplan för Paris, bostadshöghus i Marseille samt regeringsbyggnader och stadsplan i Chandigarh, Indien. 1923 formulerade Le Corbusier en normativ arkitekturteori i Vers une architecture.

Månadens begrepp[redigera | redigera wikitext]

Månadens bild[redigera | redigera wikitext]

Fler arkiv[redigera | redigera wikitext]

File-manager.png
200720082009