Hoppa till innehållet

Portal:Huvudsida

Från Wikipedia
Välkommen till Wikipedia
– den fria encyklopedin som alla kan redigera.
I dag är det måndag den 23 juni 2025 (vecka 26).
Just nu finns det 2 611 769 artiklar på svenska.


Utmärkt artikel
Älvdalskans utbredning bland målen i Ovansiljan.

Älvdalska, älvdalsmål, är en nordisk språklig varietet som talas av cirka 3000 talare i Älvdalens socken i norra Dalarna i Sverige.

Älvdalskan är nära besläktad med närliggande ovansiljanmål såsom orsamål och våmhusmål, som tillsammans förgrenade sig från fornnordiskan tidigast på 800-talet och senast 1300-talet. Älvdalskan utmärker sig genom en rad arkaismer och novationer. Bland annat har älvdalskan bevarat ett äldre kasussystem, fornnordiskans stavelsekvantitetssystem med korta, långa och överlånga stavelser. Den har också bevarat ljud som [w] och [ð], och har även som ensam nordisk varietet bevarat fornnordiskans nasala vokaler. Älvdalskan har också genomgått stora ljudförändringar och förändringar i satsläran. Bland förändringarna har bland annat äldre långa vokaler diftongerats, och de primära nordiska diftongerna har monoftongerats eller utvecklats till andra diftonger.

Under 1900-talet har älvdalskan genomgått en utjämning i riksspråklig riktning, och för varje generation närmar den sig standardsvenskan mer och mer, vilket har lett till ett mer rikssvensktnära uttal, en förenkling av morfologin (bland annat färre kasus), med mera. Flera forskare skiljer därför mellan klassisk älvdalska, traditionell älvdalska och modern älvdalska. ► Läs mer


Senast visade utmärkta artiklar: Timon av AtenHufvudstadenBelägringen av Köpenhamn

Visste du att …
Ringformig galax.

Redigera  Från Wikipedias nyaste artiklar  Arkiv
Dagens datum

Stockholms stadshus invigdes den här dagen för 102 år sedan. Byggnadens karaktäristiska torn är en välkänd silhuett i staden och har blivit något av en symbol för Stockholm.

23 juni

Luxemburgs nationaldag

Namnsdag: Adolf, Alice (Sverige)  Adolf (finlandssvenska)

Denna dag i historien:

Fler händelser: 22 juni  23 juni  24 juni
Dagens skandinaviska artikel
Viseroij-tulipanen var en af de blomster, hvis løg gav anledning til tulipanboblen.

Tulipanboblen 1634–1637 var en episode under den hollandske guldalder, hvor kontraktpriser for visse blomsterløg fra de nyligt introducerede og populære tulipaner nåede ekstraordinære højder.

Tulipanboblen betragtes generelt som den første økonomiske boble, som er beskrevet. I februar 1637, hvor tulipanmanien toppede, blev enkelte tulipanløg solgt for mere end 10 gange en udlært håndværkers årsindkomst. Nogle moderne økonomer har foreslået en rationel forklaring frem for en spekulativ mani som årsag til stigning og fald i priserne. Begivenheden i 1637 blev bredere kendt i 1841 i en bog af skotske Charles Mackay. Mange moderne forskere mener, at tulipanboblen ikke var så destruktiv, som han har beskrevet, men var begrænset til en gruppe borgere i visse byer. ► Læs mere

Wikipedia är en encyklopedi med öppet och fritt innehåll som utvecklas av frivilliga bidragsgivare från hela världen. Alla kan vara med och förbättra Wikipedia. Du också.
Aktuella händelser
Explosioner i Teheran.

Nyligen avlidna: Bujar Bukoshi (10/6)  · Ulrica Schenström (9/6)  · Sly Stone (9/6)  · Birgit Carlstén (2/6)  · Monica Nielsen (1/6)
Pågående eller kommande händelser: Operation Prosperity Guardian utanför Jemen  · Europamästerskapet i fotboll för damer 2025
Pågående större krig: Gaza  · Rysslands invasion av Ukraina  · Sudan  · Jemen  · Myanmar
Mest visad igår: Beck – Den osynlige mannen  · Mest visade 2025

Utvald bild

Sjöborrekaktus.

Blommande sjöborrekaktus, vilken fått sitt vetenskapliga namn på grund av sin igelkottliknande taggighet.

Wikipedias systerprojekt
Commons
Den fria medie­data­basen
Wiktionary
Den fria ord­boken
Wikisource
Det fria biblioteket
Wikiquote
Den fria citat­samlingen
Wikivoyage
Den fria rese­guiden
Wikispecies
Den fria art­förteck­ningen
Wikidata
Den fria data­basen
Wikibooks
Fria läro­böcker och manualer
Meta-Wiki
Om projekten
Wikimania
Konferensen för projekten om fri kunskap
Wikipedia på andra språk