Portal:Huvudsida

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Välkommen till Wikipedia
– den fria encyklopedin som alla kan redigera.
I dag är det tisdag den 30 november vecka 48 2021.
Just nu finns det 2 863 407 artiklar på svenska.


HSutvald2.svg
Utmärkt artikel
Slaget vid Poltava.

Slaget vid Poltava var ett fältslag som utkämpades vid staden Poltava i mellersta Ukraina den 28 juni 1709 (enligt den svenska kalendern; 27 juni enligt den julianska och 8 juli enligt den gregorianska). Det var den största och mest avgörande drabbningen under stora nordiska kriget och stod mellan en svensk armé under befäl av fältmarskalk Carl Gustaf Rehnskiöld och en rysk armé under befäl av tsar Peter I.

Under loppet av sex år i krigets inledande skede hade kung Karl XII och stormaktsriket Sverige besegrat nästan samtliga deltagare i anfallsförbundet mot riket, som inledningsvis bestod av Sachsen-Polen, Danmark-Norge och Ryssland. Det senare under tsar Peter I:s styre var det enda som fortfarande var obesegrat. Karl XII valde därför att under hösten 1707 invadera Ryssland och marschera mot Moskva med en stor svensk armé. Fälttåget komplicerades dock av hårda väderförhållanden och av att ryssarna tillämpade den brända jordens taktik och överraskningsanfall, vilket tvingade Karl XII att avbryta sin marsch mot Moskva och i stället marschera söderut för att med hjälp av zaporizjakosackernas ledare Ivan Mazepa kunna etablera goda vinterkvarter i Ukraina.

Fram mot våren 1709 inledde Karl XII en mycket kostsam belägring av den befästa staden Poltava på den västra sidan av floden Vorskla. För att undsätta Poltava korsade Peter I floden i mitten av juni med en stor rysk armé till den svenska sidan av Vorskla. Den 17 juni insjuknade Karl XII till följd av en skottskada i foten och överlämnade befälet över den karolinska armén till Carl Gustaf Rehnskiöld. Trots sin skada ville Karl XII inte försumma ett tillfälle att ta upp striden med tsaren och beordrade att armén skulle gå till anfall den 28 juni. På grund av dålig rekognoscering och oordning i befälsföringen under anfallet blev konsekvenserna att omkring en tredjedel av den svenska huvudstyrkan förlorades före den avgörande drabbningen mot den ryska huvudstyrkan. Den svenska huvudstyrkan förintades och Karl XII retirerade med resten av sin armé söderut till floden Dnepr, som både kungen, Mazepa och ett par tusen svenskar och kosacker korsade och därmed lyckades undkomma ryssarna och etablera sig i Osmanska riket. Resten av den karolinska armén tvingades att kapitulera inför den ryska övermakten vid byn Perevolotjna den 1 juli 1709.

Slaget vid Poltava, liksom den påföljande kapitulationen, slutade i en avgörande seger för Ryssland och blev den största militära katastrofen i Sveriges historia. Det markerade en vändpunkt i krigets fortsättning till förmån för anfallsförbundet mot Sverige, som till följd av slaget återuppväcktes och med förnyad kraft anföll det försvagade svenska riket på flera fronter. Slaget kom därmed att symbolisera början på Sveriges slutgiltiga nederlag i kriget och slutet för Sveriges tid som stormakt i norra Europa, en position som efter kriget övertogs av kejsardömet Ryssland. Slaget är därför av avgörande betydelse i såväl Sveriges som Rysslands och Ukrainas historia. ► Läs mer


Senast visade utmärkta artiklar: Papyrus P52Samernas ursprungStockholms stadshus

PL Wiki Aktualnosci ikona.svg
Aktuella händelser
Magdalena Andersson.jpg

Pågående: Covid-19-pandemin (Europa Sverige Sjukdomen Viruset Vaccin Vaccinering i Sverige) Israel–Palestina-konflikten
Nyligen avlidna: Staffan Sommelius Hans-Erik Dyvik Husby Carl-Erik Sahlberg Gun Jönsson Lil Terselius
Pågående större krig: Jemen Mexiko Tigray
Val: Sverige 2022 Presidentvalet i Frankrike 2022

PL Wiki CzyWiesz ikona.svg
Visste du att …
Walter Bartel.


Redigera  Från Wikipedias nyaste artiklar  Arkiv
Datum30.svg
Dagens datum

Finska vinterkriget inleds den 30 november 1939 och pågår till 13 mars 1940: Finsk maskingevärsställning.

30 november

Sankt Andreasdagen (Saint Andrew's Day) i Skottland, Barbados nationaldag

Namnsdag: Andreas, Anders (Sverige)  Anders, Andreas, Andrea, André (Finlandssvenska)

Denna dag i historien:

Fler händelser: 29 november  30 november  1 december
HS Skand.svg
Dagens skandinaviska artikel
Elinor Glyn måla av Philip Alexius de Laszlo

Elinor Glyn (1864–1943) var ein britisk forfattar som skreiv kjærleiksromanar og filmmanus. Ho innførte omgrepet «It», som i It-girl, og stod bak filmar til fleire tidlege Hollywood-stjerner som Clara Bow, Gloria Swanson og Rudolph Valentino.

Den største merksemda hennar kom frå romanen Three Weeks frå 1907. Boka handlar om eit forhold om ei gift, eksotisk dronning frå Balkan og ein ung britisk aristokrat som ho lærer opp i å elska. Boka selde i store mengder, med over 2 millionar eksemplar selt til 1916 og over 5 millionar til 1933. I 1920 drog Glyn til USA. Ho var blitt invitert til Hollywood av Famous Players–Lasky for å skriva manus og hjelpa ved filmatiseringa av The Great Moment, regissert av Sam Woods. Opphaldet hennar varte i ni år, og i denne tida var Glyn involvert i 11 ulike produksjonar. I USA framstilte ho seg som ganske lik heltinnnene sine, med ei aristokratisk, litt eksotisk framtoning med raudfarga hår og sminke som gjorde augo hennar meir «katteaktige». Samstundes oppførte ho seg som ei konvensjonell engelsk overklassedame som serverte te. Les meir …

PL Wiki InM ikona.svg
Utvald bild

Volcán de Agua.

Volcán de Agua ligger i departementet Sacatepéquez i östra Guatemala.

Icon of three people in different shades of grey.svg

Wikipedia är en encyklopedi med öppet och fritt innehåll som utvecklas av frivilliga bidragsgivare från hela världen. Alla kan vara med och förbättra Wikipedia. Du också.

Natur
Arkéer  Bakterier  Djur  Ekologi  Insekter  Klimat  Meteorologi  Naturskydd  Protister  Svampar  Världsarv  Växter
Samhälle
Ekonomi  EU  Familjeliv  Fritid  Hälsa  Juridik  Militärväsen  Personer  Politik  Sport  Statistik  Transport  Utbildning
Gnome-globe.svg
Wikipedia på andra språk
Wikimedia-logo.svg
Wikipedias systerprojekt
Commons-logo.svg Commons
Den fria mediedatabasen
Wiktionary small.svg Wiktionary
Den fria ordboken
Wikisource-logo.svg Wikisource
Det fria biblioteket
Wikibooks-logo.svg Wikibooks
Fria läroböcker och manualer
Wikiquote-logo.svg Wikiquote
Den fria citatsamlingen
Wikivoyage-Logo-v3-icon.svg Wikivoyage
Den fria reseguiden
Wikispecies-logo.svg Wikispecies
Den fria artförteckningen
Wikidata-logo.svg Wikidata
Den fria databasen
Wikimania.svg Wikimania
Konferensen för projekten om fri kunskap
Wikimedia Community Logo.svg Meta-Wiki
Om projekten