Portal:Internet i Sverige

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

PORTAL: INTERNET I SVERIGE

> Portalen för Internet i Sverige

Internets historia i Sverige

Internets föregångare ARPANET startade omkring år 1969 i USA. Det dröjde dock till 1988, innan Sverige fick någon egentlig tillgång till Internet. Då fick universitets- och högskolenätet SUNET en direkt USA-förbindelse. För allmänheten i Sverige blev Internet tillgängligt 1994, när Algonet som första operatör kopplade ihop Internet med det svenska telefonnätet via modempooler. Utnyttjandekostnaden bestod av en fast månadsavgift och en minutavgift i form av samtalstaxa, vilket Telias telefonimonopol krävde. År 1996 blev Internet tillgängligt mot en fast månadsavgift i Ängelholm, där det lokala kabeltevebolaget erbjöd uppkoppling via Ethernet och kabel-TV. (mer...)

Månadens artikel

Telia Sonera Sverige AB, före detta Telia AB, dessförinnan Televerket, är Sveriges största teleoperatör, både sett till omsättningen och antal kunder. Företaget säljer anslutningar inom fast telefoni, datakommunikation, Internet, digital-tv, Ip-telefoni och mobiltelefoni till privatpersoner, företag och organisationer. Telia Sonera Sverige ingår i koncernen Telia Sonera. Telia Sonera använder fortfarande varumärket Telia i sin marknadsföring till slutkunder på den svenska marknaden.

Telias föregångare var Kongl. Elecktriska Telegraf-Werket som bildades 1853 och från 1950-talet hette Televerket. Det var både en myndighet och ett affärsdrivande statligt verk. (mer ...)

Månadens person

Hans Wallberg, född 28 februari 1946, är en IT-specialist inom bland annat området datornätverk. Han är samordnings- och utvecklingsansvarig för SUNET, det svenska universitetsdatornätet. Han var under många år fram till och med 2010 datachef vid Umdac, Umeå universitets datorcentral.

Hans Wallberg har sedan SUNET började etableras i sin första form omkring 1980 arbetat med och för detta nätverk. Från 1985 fungerade han som projektledare för SUNET fas 2 men snart blev han ansvarig för samordning och utveckling av SUNET i stort. Genom att SUNET och de andra nordiska universitetsnäten blev pionjärer på att bygga nät av Internet-typ fick Hans Wallberg många kontakter med både leverantörer och andra nätbyggarinitiativ i främst Europa och USA. (mer ...)

Månadens webbplats

Flashback Forum är ett internetforum och en av Sveriges mest välbesökta sajter. Forumet har över 500.000 medlemmar som skriver 20 000 inlägg per dygn. Varje vecka har forumet runt 2 miljoner unika besökare. Målet med forumet är att ta fasta på yttrandefriheten genom att låta alla åsikter komma fram, även de som ibland anses vara stötande att framföra. Flashback omnämns ofta i etablerade medier.

Forumet startade år 2000 och drivs av mediabolaget Flashback Media Group. Efter en rättegång 2002 flyttades driften av forumet över till det brittiska dotterbolaget Flashback Enterprises LTD 2003. Domen i rättegången gjorde forumet olagligt att drivas i Sverige om inte alla inlägg granskades av moderatorer före publicering. (mer ...)

Prioriterade artiklar
Utvalda artiklar inom Internet i Sverige

Rekommenderad.svg Rekommenderade artiklar
The Pirate BayPirate Bay-måletPiratpartiet (Sverige)FRA-lagen


Nya bilder


> Vad kan jag göra?


> Centrala artiklar

Internet i SverigeInternets historia i Sverige
.sePost- och telestyrelsenNetnod


> Sök i kategorier

Internet i Sverige
Internet i Sverige

Svenska webbplatser
Svenska webbplatserSvenska e-handelsföretagSvenska communitynSvenska webbtidningar

Svenska internetleverantörer
Svenska internetleverantörer

Svenska IT-entreprenörer
Svenska IT-entreprenörer

Svenska bloggare
Svenska bloggare

Svenska piratrörelsen
Svenska piratrörelsenSvenska piratpartister


> Nya artiklar

Sweden social web campJens ZanderAngelica Norgren


> Senaste ändringarna

Lista över förkortningar:
D
Wikidata-redigering
g
Denna redigering kan ha problem och bör granskas (mer info)
N
Denna redigering skapade en ny sida (se även listan över nya sidor)
m
Detta är en mindre ändring
b
Denna redigering gjordes av en bot
(±123)
Sidans storlek ändrades med detta antal byte

19 oktober 2020

18 oktober 2020

16 oktober 2020

15 oktober 2020

14 oktober 2020

13 oktober 2020