Portal:Konservatism

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Konservatism
Portalen för konservatism
Blue flag waving.svg

Konservatism (av latinets conservare, bevara) är en politisk idétradition som kom till uttryck hos den irländska filosofen Edmund Burke och hans kritik av den franska revolutionen och de idéer som den stod för. Joseph de Maistre är en annan central man för idétraditionen. Uttrycket konservatism myntades av den franske politikern och författaren François-René de Chateaubriand. Konservatism betraktas vanligen som höger på den politiska höger-vänsterskalan, med en betoning på politisk ordning, kontinuitet och stabilitet över förment underordnade sociala och ekonomiska faktorer. Detta härrör från placeringen av delegaterna i Frankrikes nationalförsamling under och efter revolutionen, där anhängarna av monarkin och av ett mer (traditionellt) auktoritärt styrelseskick satt till höger i kammaren.

Läs mer...


Utvald artikel
President Ronald Reagan at a Rally for Senator David Durenberger in Minneapolis, Minnesota (cropped).jpg

Ronald Wilson Reagan, född 6 februari 1911 i Tampico i Illinois, död 5 juni 2004 i Bel Air i Los Angeles, var USA:s president 1981–1989 och guvernör i Kalifornien 1967–1975. Före sin politiska karriär arbetade Reagan som fackförbundsordförande, skådespelare, sportkommentator och badvakt.

Reagan var medlem av det Republikanska partiet. Han vann stort över den sittande presidenten Jimmy Carter i valet 1980. I och med segern fick USA en av efterkrigstidens mest konservativa presidenter, i bemärkelsen förespråkare av ekonomisk liberalism. År 1984 blev han återvald i en jordskredsseger (49 av 50 delstater) över demokraten Walter Mondale. Ronald Reagans presidentskap är på många sätt en grundstomme för republikanernas och de konservativas starka ställning i USA idag.

Läs mer Redigera

Konservatism i världen
Länder med IDU-parti i regeringen

Internationella Demokratiska Unionen (IDU) är en internationell union av konservativa partier. Huvudkontoret ligger i Oslo, Norge, IDU består av 71 medlemmar från 63 olika länder. Ordförande är Sir John Key, tidigare premiärminister i Nya Zeeland.

IDU erbjuder ett forum dit politiska partier med liknande övertygelser kan komma ihop och utbyta åsikter om frågor av politiskt och organisatoriskt intresse. Därefter agerar de kooperativt, etablerar kontakter och presenterar en enhetlig röst för främjandet av mitten-höger politik runt om i världen.

Gruppen grundades 1983 som paraplyorganisation för Europeiska demokratiska unionen (EDU), Karibiska demokratiska unionen (CDU) och Asien och Stillahavsområdet (APDU). Skapat på initiativ av Konrad Adenauer Foundation och USA:s vice president George H. W. Bush, grundades organisation vid ett gemensamt möte mellan EDU och APDU i London, Storbritannien.

IDU har flera regionala medlemsförbund: Afrikanska demokratiska unionen, unionen med latinamerikanska partier, Asien och Stillahavsområdet, den karibiska demokratiska unionen och Europeiska folkpartiet, Alliansen konservativa och reformister i Europa och European Democrat Union i Europa. Den har också ett anslutet ungdomsförbund, International Young Democrat Union, ledd av australiensiska Simon Breheny och ett anslutet kvinnoförbund i Internationella kvinnodemokratiska unionen.

Läs mer

Utvald bild
Nigel Farage (32303767844).jpg
Nigel FarageCPAC 2017, Maryland
Citat
Six canons of conservative thought:
  1. Tron att en gudomlig avsikt styr samhället… Politiska problem är i grunden religiösa och moraliska problem.
  2. Kärlek till den outtömliga växlingen och det mystiska i de traditionellt givna livsformerna, till skillnad från den förkrympande uniformiteten och jämlikhetsandan.
  3. Förvissningen att ett civiliserat samhälle behöver rangskillnader och klasser (order and classes).
  4. Övertygelsen att egendom och frihet är oskiljaktigt förenade.
  5. Förlitande på det hävdvunna.
  6. Samhället måste förändras, ty långsam förändring är medlet att bevara det, liksom människokroppens ständiga förnyelse. Men Försynen är den rätte vägvisaren, och prövostenen får en statsman är hans förmåga att fatta den verkliga riktningen hos de av Försynen ledda krafterna i samhället.
—Russel Kirk, The Conservative Mind (1954), citerat ur Ernst Wigforss, “Om provisoriska utopier”, Insikt och handling 2 (Lund 1958), s. 105-106
Personer
Louis Gabriel Ambroise de Bonald · Edmund Burke · François-René de Chateaubriand · Winston Churchill · Juan Donoso Cortés · Benjamin Disraeli · Russell Kirk · Konstantin Leontiev · Joseph de Maistre · Klemens von Metternich · Adam Müller · Michael Oakeshott · Ronald Reagan · George Santayana · Carl Schmitt · Roger Scruton · Eric Voegelin · Hippolyte Taine · Margaret Thatcher · Peter Viereck · Richard M. Weaver
Portaler

Afrika · Akvariefiskar · Amerika · Arkeologi · Symbolen för utmärkta portaler Arkitektur · Symbolen för utmärkta portaler Astronomi · Bilsport · Danmark · Datorspel · Djur · Djurparker · Symbolen för utmärkta portaler EU · Europa · Finland · Frankrike · Symbolen för utmärkta portaler Fåglar · Georgien · Golf · Göteborg · Symbolen för utmärkta portaler Helsingborg · Irland · Ishockey · Island · Italien · Kina · Kroatien · Lund · Mars · Matematik · Musik · Symbolen för utmärkta portaler Natur · Portugal · Rock · Religion · Samhälle · Scouting · Serbien · Skåne · Spanien · Språk · Symbolen för utmärkta portaler Stockholm · Sverige · Sydamerika · Teknik · Tyskland · Växter · fler…