Portal:Nederländerna

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Nederländerna
Portalen för artiklar som är relaterade till Nederländerna.
Flag of the Netherlands.svg

Nederländerna (nederländska: Nederland) är ett kungarike i Europa, beläget mellan Tyskland och Belgien. I norr gränsar nederländerna mot Nordsjön. Nederländernas officiella språk är nederländska, men landet har även flera regionala språk som zeeländska och frisiska. Landets största stad, och tillika huvudstad, är Amsterdam. Två andra storstäder är Den Haag och Rotterdam. Nederländernas nationaldag firas den 27 april (Koningsdag). Willem-Alexander är Nederländernas kung och Mark Rutte är landets premiärminister.


Läs mer
Aktuell artikel
Amsterdam är Nederländernas största stad, den officiella huvudstaden (den nederländska regeringen befinner sig dock i Haag), och ligger i provinsen Noord-Holland. Staden har 740 000 invånare och med förorter 1,4 miljoner invånare. Ungefär 50% av befolkningen har utländsk bakgrund, mest från Surinam, Marocko och Turkiet, men även många med västerländsk bakgrund.

Staden är känd för Rijksmuseum, van Gogh-museet, Rembrandtmuseet, Anne Franks hus, kanalerna och de många cyklar som holländarna använder för att transportera sig med. Amsterdam har den största gamla stan av alla Europas huvudstäder, där det finns många kanaler och små gator.

Amsterdam räknas som världens mest liberala stad. I ingen annan stad är det lika öppet när det gäller droger, sex och prostitution. Stadens mest kända distrikt är Red-light district, hos holländarna känt som de wallen (vallarna). I Amsterdam finns det inte mindre än 150 så kallade coffee shops, ett slags café där det bland annat serveras cannabis, vilket är tolererat i Nederländerna. Staden har även flera Erotiska museum. I de flesta turistshoppar säljs dessutom saker som anspelar på sex och droger. Amsterdam har även en intensiv gaykultur med två stora områden med klubbar och barer för enbart homosexuella.

Rösta/ Arkiv
Nyheter
Redigera
Visste du att...
Redigera
Projekt
Redigera
Aktuell bild

Redigera Rösta/Arkiv
Önskelista
Redigera
Nyskapat och gjort
Redigera
Portaler

Afrika · Akvariefiskar · Amerika · Arkeologi · Symbolen för utmärkta portaler Arkitektur · Symbolen för utmärkta portaler Astronomi · Bilsport · Danmark · Datorspel · Djur · Djurparker · Symbolen för utmärkta portaler EU · Europa · Finland · Frankrike · Symbolen för utmärkta portaler Fåglar · Georgien · Golf · Göteborg · Symbolen för utmärkta portaler Helsingborg · Irland · Ishockey · Island · Italien · Kina · Kroatien · Lund · Mars · Matematik · Musik · Symbolen för utmärkta portaler Natur · Portugal · Rock · Religion · Samhälle · Scouting · Serbien · Skåne · Spanien · Språk · Symbolen för utmärkta portaler Stockholm · Sverige · Sydamerika · Teknik · Tyskland · Växter · fler…

Den här portalen använder mallen Portalmall.