Portal:Simpsons

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Simpsonsportalen.png
redigera  

Simpsonsportalen

Stjärnan för The Simpsons på Hollywood Walk of Fame.
Simpsons (originaltitel The Simpsons) är en amerikansk animerad satir- och komediserie, skapad av Matt Groening för Fox Network.

I seriens centrum står arbetarklassfamiljen Simpson, bestående av pappan Homer, mamman Marge, sonen Bart, dottern Lisa och spädbarnet Maggie, samt katten Snowball II och hunden Santa's Little Helper. Handlingen kretsar kring deras liv i den på ytan typiska amerikanska småstaden Springfield.

Titelmelodin, Simpsons Theme Song, skrevs 1989 av Danny Elfman.

Seriens upphovsman Matt Groening skapade familjen Simpson i mitten av 1980-talet, och våren 1987 började korta episoder på cirka en minut att visas i det nya humorprogrammet The Tracey Ullman Show. Totalt producerades 48 av dessa korta filmer mellan april 1987 och maj 1989. Filmerna hade blivit populära och den 17 december 1989 sändes det första avsnittet av TV-serien Simpsons i amerikansk TV. Simpsons blev 1996 den animerade serie som sänts under flest säsonger i amerikansk primetime-TV och är idag den amerikanska primetimeserie som producerats under längst tid.
redigera  

Utvald artikel

Homer Jay Simpson (röst av Dan Castellaneta) är en av huvudfigurerna i den animerade tv-serien Simpsons. Han härstammar från Connecticut.

Homer är en kärleksfull make och far, även om det kan ta tid för honom att förstå hustruns och barnens behov när dessa inte är identiska med hans egna. Han har en halvbror som heter Herb Powell som var rik och ägde en bilfabrik, men Homer ruinerade honom efter att Herb gjorde misstaget att anställa Homer. I avsnittet D'oh-in In the Wind (S10E06) avslöjas att J:et i Homer J. Simpson står för "Jay", vilket är ironiskt eftersom J uttalas Jayengelska.

På fritiden vill Homer helst äta fet mat, titta på TV och dricka öl. Homer associerar lätt till mat och godsaker, varefter han säger Mmm... och det han tänker på, exempelvis Mmm... Chocolate eller Mmm... fattening. När det händer Homer något bra sträcker han upp armarna i luften och säger Woohoo!. När det händer honom något dåligt eller när något går honom emot säger han D'oh!. Han hänger ofta på Moe’s Tavern ihop med sina arbetskamrater, Carl Carlson och Lenny Leonard. Oftast dricker de öl av märket "Duff".

redigera  

Utvald bild

James L. Brooks
Av: e5capeveloc1ty

James L. Brooks har en cameo-roll i avsnittet "A Star Is Born-Again". Brooks började med sitt egna företag Gracie Films, 1984, som producerade The Tracey Ullman Show och Simpsons.

redigera  

Huvudartiklar

redigera  

Utvalt avsnitt

"The Crepes of Wrath" är det elfte avsnittet av den första säsongen av den amerikanska, tecknade komediserien Simpsons. Avsnittet handlar om hur sonen Bart skickas till Frankrike som utbytesstudent. Människorna han bor hos behandlar honom dock som slav; under tiden får den övriga familjen ta emot en elev från Albanien, som visar stort intresse för pappan Homers arbetsplats, kärnkraftverket. Enligt avsnittets produktionskod var detta det sista avsnittet som gjordes i första säsongen.

redigera  

Projekt

redigera  

Kategorier

redigera  

Saker att göra