Portal:Simpsons

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Simpsonsportalen.png
redigera  

Simpsonsportalen

Stjärnan för The Simpsons på Hollywood Walk of Fame.
Simpsons (originaltitel The Simpsons) är en amerikansk animerad satir- och komediserie, skapad av Matt Groening för Fox Network.

I seriens centrum står arbetarklassfamiljen Simpson, bestående av pappan Homer, mamman Marge, sonen Bart, dottern Lisa och spädbarnet Maggie, samt katten Snowball II och hunden Santa's Little Helper. Handlingen kretsar kring deras liv i den på ytan typiska amerikanska småstaden Springfield.

Titelmelodin, Simpsons Theme Song, skrevs 1989 av Danny Elfman.

Seriens upphovsman Matt Groening skapade familjen Simpson i mitten av 1980-talet, och våren 1987 började korta episoder på cirka en minut att visas i det nya humorprogrammet The Tracey Ullman Show. Totalt producerades 48 av dessa korta filmer mellan april 1987 och maj 1989. Filmerna hade blivit populära och den 17 december 1989 sändes det första avsnittet av TV-serien Simpsons i amerikansk TV. Simpsons blev 1996 den animerade serie som sänts under flest säsonger i amerikansk primetime-TV och är idag den amerikanska primetimeserie som producerats under längst tid.
redigera  

Utvald artikel

Nedward "Ned" Flanders är en rollfigur i den tecknade TV-serien Simpsons. Ned är granne med familjen Simpson. Han är djupt kristen och pratar nasalt. Han är vänligt inställd till det mesta. Hans föräldrar var så kallade beatniks. Ned var gift med Maude Flanders och har två söner, Rod och Todd Flanders. Maude dog efter att ha fallit ner från en Nascar-arena. Familjen Flanders går till kyrkan varje söndag, och Ned besöker flitigt pastor Lovejoy för att bikta sig eller få hjälp; något som pastorn finner påfrestande. Homer brukar ofta reta Ned, men gillar honom egentligen.

I avsnittet Viva Ned Flanders nämns det i kyrkan att Ned är sextio år. Han inser då att han har gått miste om mycket roligt i livet och ber därför Homer om råd. I ett annat avsnitt visas en då trettio år gammal film i vilken man får se Ned som ungefär fem-åring. Hans ålder är därför oklar.

Ned är väldigt förtjust i The Beatles. Om man frågar varför, hänvisar han till John Lennons berömda citat "We are bigger than Jesus". Han driver The Leftorium, en affär för vänsterhänta.

redigera  

Utvald bild

Buzz Cola
Av: CoolKid1993

En burk med Buzz Cola, en officiell produkt från Twentieth Century Fox. Buzz Cola är en av många produkter i Simpsons som gör en parodi på riktiga produkter. Buzz Cola såldes i vissa amerikanska 7-Eleven som en marknadsföring för The Simpsons: Filmen.

redigera  

Huvudartiklar

redigera  

Utvalt avsnitt

"Life on the Fast Lane", också känd som "Jacques To Be Wild", är det nionde avsnittet av den första säsongen av den amerikanska tecknade komediserien The Simpsons. Det sändes för första gången på FOX den 18 mars 1990. Manuset skrevs av John Swartzwelder och det regisserades av David Silverman. Albert Brooks gjorde en gästroll som Jacques, i eftertexterna krediterades han som A. Brooks. Avsnittet handlar om hur Marge Simpson förblindas av Jacques, en fransk bowlinginstruktör. 1990 vann avsnittet en Emmy Award för Outstanding Animated Program (For Programming One Hour or Less).

När de första utkasten till manuset gjordes, var det tänkt att "Jacques" istället skulle vara en svensk tennislärare, men Albert Brooks, som skulle göra rösten, tyckte det skulle vara roligare om figuren var fransk, så det ändrades. Titeln var från början tänkt att vara "Bjorn to Be Wild", så därför blev avsnittets alternativa namn "Jacques to Be Wild". Under Marges telefonsamtal med systrarna Patty och Selma, kan man se Maggie suga oavbrutet på sin napp, detta togs bort i senare avsnitt eftersom det tog för mycket uppmärksamhet från dialogen.

redigera  

Projekt

redigera  

Kategorier

redigera  

Saker att göra