Portal:Simpsons

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Simpsonsportalen.png
redigera  

Simpsonsportalen

Stjärnan för The Simpsons på Hollywood Walk of Fame.
Simpsons (originaltitel The Simpsons) är en amerikansk animerad satir- och komediserie, skapad av Matt Groening för Fox Network.

I seriens centrum står arbetarklassfamiljen Simpson, bestående av pappan Homer, mamman Marge, sonen Bart, dottern Lisa och spädbarnet Maggie, samt katten Snowball II och hunden Santa's Little Helper. Handlingen kretsar kring deras liv i den på ytan typiska amerikanska småstaden Springfield.

Titelmelodin, Simpsons Theme Song, skrevs 1989 av Danny Elfman.

Seriens upphovsman Matt Groening skapade familjen Simpson i mitten av 1980-talet, och våren 1987 började korta episoder på cirka en minut att visas i det nya humorprogrammet The Tracey Ullman Show. Totalt producerades 48 av dessa korta filmer mellan april 1987 och maj 1989. Filmerna hade blivit populära och den 17 december 1989 sändes det första avsnittet av TV-serien Simpsons i amerikansk TV. Simpsons blev 1996 den animerade serie som sänts under flest säsonger i amerikansk primetime-TV och är idag den amerikanska primetimeserie som producerats under längst tid.
redigera  

Utvald artikel

Matt Groening.jpg
Matthew Abram Groening [mæt grˈeɪnɪŋ], född 15 februari 1954 i Portland, Oregon, är en amerikansk animatör med bakgrund från Norge och Tyskland, mest känd som skapare av de tecknade tv-serierna The Simpsons och Futurama.

Groenings uppväxt i Portland har gett inspiration till hans serier. Han slog igenom med den tecknade satirserien The Simpsons 1989. I Simpsons, som utspelar sig i den fiktiva staden Springfield, har karaktärer och platser fått namn från omgivningarna i Groenings hemstad. Den tecknade serien Futurama var han med och startade 1999. Den utspelar sig 1 000 år in i framtiden.

Groening är också med i rockbandet The Rock Bottom Remainders där de övriga medlemmarna är bland andra författaren Stephen King och humoristen Dave Barry.

redigera  

Utvald bild

Bret Hart
Av: JimmyTrump79

Bret Hart gästade avsnittet "The Old Man and the Lisa" som sig själv.

redigera  

Huvudartiklar

redigera  

Utvalt avsnitt

"Bart the General" är det femte fullängdsavsnittet av den amerikanska tecknade komediserien The Simpsons. Det sändes för första gången på FOX, den 4 februari 1990. Avsnittet handlar om att Bart Simpson har problem med skolans bråkstake, Nelson Muntz. Bart väljer att sätta hårt mot hårt och går ut i krig mot Muntz, vilket leder till att det senare dyker upp massor av referenser till klassiska krigsfilmer. Manuset skrevs av John Swartzwelder och avsnittet regisserades av David Silverman.

"Bart the General" visade sig bli för långt för att man skulle kunna ha med den traditionella öppningssekvensen, därför var varken "svartatavlanskämtet" eller "soffskämtet" med. Efter simpsonsloggan visas en inzoomning på familjens hus, och själva handlingen börjar. David Silverman, som regisserade avsnittet, var rätt stressad eftersom han gjorde storyboarden till detta avsnitt samtidigt som han regisserade "Bart the Genius". Från början hade han tänkt använda Edwin Starrs sång "War" i avsnittet. Det lades dock ner när de kom fram till att sången inte passade in i storyn.

redigera  

Projekt

redigera  

Kategorier

redigera  

Saker att göra