Portal:Simpsons

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Simpsonsportalen.png
redigera  

Simpsonsportalen

Stjärnan för The Simpsons på Hollywood Walk of Fame.
Simpsons (originaltitel The Simpsons) är en amerikansk animerad satir- och komediserie, skapad av Matt Groening för Fox Network.

I seriens centrum står arbetarklassfamiljen Simpson, bestående av pappan Homer, mamman Marge, sonen Bart, dottern Lisa och spädbarnet Maggie, samt katten Snowball II och hunden Santa's Little Helper. Handlingen kretsar kring deras liv i den på ytan typiska amerikanska småstaden Springfield.

Titelmelodin, Simpsons Theme Song, skrevs 1989 av Danny Elfman.

Seriens upphovsman Matt Groening skapade familjen Simpson i mitten av 1980-talet, och våren 1987 började korta episoder på cirka en minut att visas i det nya humorprogrammet The Tracey Ullman Show. Totalt producerades 48 av dessa korta filmer mellan april 1987 och maj 1989. Filmerna hade blivit populära och den 17 december 1989 sändes det första avsnittet av TV-serien Simpsons i amerikansk TV. Simpsons blev 1996 den animerade serie som sänts under flest säsonger i amerikansk primetime-TV och är idag den amerikanska primetimeserie som producerats under längst tid.
redigera  

Utvald artikel

Nedward "Ned" Flanders är en rollfigur i den tecknade TV-serien Simpsons. Ned är granne med familjen Simpson. Han är djupt kristen och pratar nasalt. Han är vänligt inställd till det mesta. Hans föräldrar var så kallade beatniks. Ned var gift med Maude Flanders och har två söner, Rod och Todd Flanders. Maude dog efter att ha fallit ner från en Nascar-arena. Familjen Flanders går till kyrkan varje söndag, och Ned besöker flitigt pastor Lovejoy för att bikta sig eller få hjälp; något som pastorn finner påfrestande. Homer brukar ofta reta Ned, men gillar honom egentligen.

I avsnittet Viva Ned Flanders nämns det i kyrkan att Ned är sextio år. Han inser då att han har gått miste om mycket roligt i livet och ber därför Homer om råd. I ett annat avsnitt visas en då trettio år gammal film i vilken man får se Ned som ungefär fem-åring. Hans ålder är därför oklar.

Ned är väldigt förtjust i The Beatles. Om man frågar varför, hänvisar han till John Lennons berömda citat "We are bigger than Jesus". Han driver The Leftorium, en affär för vänsterhänta.

redigera  

Utvald bild

James L. Brooks
Av: e5capeveloc1ty

James L. Brooks har en cameo-roll i avsnittet "A Star Is Born-Again". Brooks började med sitt egna företag Gracie Films, 1984, som producerade The Tracey Ullman Show och Simpsons.

redigera  

Huvudartiklar

redigera  

Utvalt avsnitt

"There's No Disgrace Like Home" är det fjärde fullängdsavsnittet av den amerikanska tecknade komediserien The Simpsons. Avsnittet handlar om familjen Simpsons relationer, ilska och jämförelser med andra familjer. Avsnittet sändes för första gången på FOX den 28 januari 1990. Avsnittet visar tydliga tecken på att vara ett av de allra första simpsonsavsnitten. Figurerna beter sig annorlunda mot hur de är i senare avsnitt. Lisa är snobbig, Marge blir full och Homer oroar sig över att hans familj får honom att framstå som en dålig familjefar. Det är ett tidigt avsnitt för mr. Burns, hans röst var annorlunda mot hur den skulle låta senare. Från början var hans figur inspirerad av Ronald Reagan, men de liknelserna kom senare att upphöra. Idén med hur han skulle ta emot gästerna med registerkort var inspirerad av hur Reagan brukade hälsa på folk. I detta avsnitt får man för första gången höra mr. Burns säga "release the hounds". Här medverkar även poliserna Eddie och Lou för första gången, Lou är dock inte mörkhyad utan gul som de andra. Lou fick sitt namn efter Lou Whitaker - en före detta Major League Baseballspelare. Itchy and Scratchy gör sin första medverkan i ett fullängdsavsnitt, innan hade de dock medverkat i kortfilmerna.

redigera  

Projekt

redigera  

Kategorier

redigera  

Saker att göra