Hoppa till innehållet

Portal:Världsarv

Från Wikipedia
Denna sida är museimärkt och hålls inte längre uppdaterad. Den behålls främst av historiska skäl.
Se eventuellt diskussionssidan för mer information.VÄRLDSARVSPORTALEN
Portalen för artiklar som är relaterade till Världsarv
Ett världsarv är en unik kultur- eller naturhistorisk miljö som vittnar om människans eller jordens historia.

FN-organisationen Unesco upprätthåller en lista över världsarv och det står medlemsländer fritt att nominera objekt till listan. En vanlig missuppfattning är att världsarv placerats på listan efter en extern och objektiv värdering av utomstående experter; så är alltså inte fallet. Det är respektive land som lyfter fram de objekt man önskar placera på listan. Därefter beslutar en världsarvskommitté efter rådgivning av experter huruvida objektet uppfyller de krav och de kriterier som finns i konventionen.

Att både Gammelstads kyrkstad utanför Luleå och Egyptens pyramider är placerade på världsarvslistan betyder således att Sverige valt att placera kyrkbyn på världsarvslistan, medan Egypten valt ut de välkända pyramiderna. Det innebär däremot inte en värdering av de båda platsernas relativa kulturhistoriska värde.

Aktuell artikel
Vadehavet sett från Rømø
Vadehavet sett från Rømø
Vadehavet, som fick världsarvsstatus 2009, är ett kustområde vid Nordsjön som sträcker sig från Hobukten vid Esbjerg söderut till den holländska staden Den Helder och karaktäriseras av sina specifika tidvattensförhållanden. 2 oktober 2010 fick representanter för tyska delen av världsarvet Vadehavet [1] ett världsarvscertifikat vid en ceremoni i Büsum.
Utvald bild

Fernando de Noronha är en ögrupp i södra Atlanten halvvägs mellan Sydamerika och Afrika. Ögruppen ligger i den Brasilien, cirka 350 km utanför fastlandet och består av 21 öar, småöar och klippor av vulkaniskt ursprung.
Nya eller nyligen väsentligen omarbetade artiklar
Arbetarbostäder
Arbetarbostäder

Crespi d'Adda är ett arbetarsamhälle i kommunen Capriate San Gervasio i provinsen Bergamo i Italien. Den grundades i slutet av 1800-talet och ligger vid floden där Brembo mynbar ut i floden Adda. Crespi d'Adda tillhör bomullsfabriken som familien Crespi äger och är ett exempel på hur fabriker under den industriella revolutionen byggde arbetarbostäder med tillhörande skola, kyrka och annat som det var behov av.

Visste du att...
Transnationella världsarv
Bialowiezaskogen · Jesuitiska missioner hos guarani · Grottorna i Aggtelek · Kluane/Wrangell-St Elias/Glacier Bay/Tatshenshini-Alsek · Limes · Monte Perdido · Nimbaberget · Rom · Stencirklarna i Senegambia · Struves meridianbåge · Talamanca Range-La Amistad · Victoriafallen · Waterton Glacier
Världsarvens kulturlandskap
Lednice-Valtice · Madriu-Perafita-Clarordalen · Wutaishan
Önskelista
Allmänt
Kulturarv
Naturarv
Land

Vatten

Naturfenomen

Både kultur och naturarv
Bandiagaraklippan · Göreme nationalpark · Huangshan · Kakadu nationalpark · Laponia · Machu Picchu · Meteora · Ngorongoro · St Kilda · Tassili n'Ajjer · Taishan · Teide nationalpark · Tikal nationalpark · Tongariro nationalpark · uKhahlamba
Hotade världsarv
Abu Mena · Belize barriärrev · Chan Chan · Los Katíos · Risterasserna i Cordilleras · Viltreservatet Manas · Zabid
Portaler