Portaldiskussion:Religion

Sidans innehåll stöds inte på andra språk.
Från Wikipedia

Flytt till Portal:Livsåskådning?[redigera wikitext]

Hejsan, såg att introduktionen till denna portal är följande:

"Religion kan definieras som ett tankesystem som försöker ge kunskap om det vi inte kan uppleva med våra sinnen och vårt rationella tänkande. Denna korta definition undviker avsiktligt att vara alltför tydlig för att så många som möjligt av jordens trosuppfattningar ska täckas in: från tron på en enda, transcendent Gud till läror som inte beaktar förekomsten av någon eller några gudar överhuvudtaget men som ändå är religioner."

Ordet livsåskådning vet jag används som en bredare term för att både innefatta religösa och sekulära tankesystem av denna sort. Bruket av Religon i den meningen som beskrivs ovan känns som en mer amerikansk företeelse (tror man i Storbritannien brukar Life stance som är ett liknande ord till svenskans livsåskådning).

Eller åsyftas med "läror som inte beaktar förekomsten av någon eller några gudar överhuvudtaget men som ändå är religioner" spirituella rörelser kanske?

Tänker at det är en lite underlig formulering i en svensk kontext. Dock verkar i princip allt annat på portalen handla om regelrätta religioner.

Så min fråga är: borde vi kanske flytta portalen till Portal: Livsåskådning istället? Eller bör inledningen förtydligas så att det är enklare att förstå huruvida sekuläre livsåskådningar ska höra till denna sidan?

Med vänliga hälsningar GustafSeb (diskussion) 26 mars 2020 kl. 15.08 (CET)[svara]