Porträtt i Harry Potter

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Uppslagsordet ”Fortescue” leder hit. För andra betydelser, se Fortescue (olika betydelser).

I Harry Potter-böckerna och filmerna kan porträtten röra sig. De visar personlighet och känslor och kan tala med folk inom porträtten såväl som folk utanför. Några kan lämna porträtten och dyka upp i andra, vilket används av trollkarlar för att skicka meddelanden. Många sådana porträtt finns på trollkarlsskolan Hogwarts.

Minst ett porträtt kan påverka händelser utanför sitt eget porträtt, och det är den tjocka damen som kan det. Hon kan, då hon får ett korrekt lösenord, svänga upp porträttet, och bakom visar sig en dold gång till Gryffindortornet.

Det är okänt hur målade porträtt kommer till, om de målad av en målare eller om de kommer till på annat sätt. Magiska fotografier har liknande effekter, och skapas genom att filmen doppas i en magisk vätska.

I Harry Potter och halvblodsprinsen, strax efter Albus Dumbledores död, går Harry in i rektorns tidigare kontor på Hogwarts, och rektorn har då fått ett porträtt bland alla tidigare rektorer, och Dumbledore sover just då lugnt. Detta antyder att porträttet skapats genom magi, och att den inte blev målad. Det är dock möjligt att porträttet gjordes då Dumbledore levde, och att det sattes upp på kontoret vid hans död, enligt Hogwarts tradition.

Porträtt i serierna[redigera | redigera wikitext]

Tjocka damen[redigera | redigera wikitext]

Tjocka damen
Harry Potter-rollfigur
SkådespelareElizabeth Spriggs och Dawn French
Anknytning
LojalitetHogwarts
ElevhemGryffindor
Information
KönKvinna
HårfärgBrunt (i filmerna och bokillustrationerna)

Den tjocka damen vaktar Gryffindortornet, som gömmer sig bakom hennes porträtt. Då det korrekta lösenordet sägs svänger porträttet åt sidan och släpper in den som angav lösenordet. Då hon väcks av någon som ska ange lösenordet blir hon ofta irriterad. I den första boken besöker hon ett annat porträtt mitt i natten, och låser Harry, Ron, Hermione och Neville ute från Gryffindortornet. I Harry Potter och fången från Azkaban blir den tjocka damen attackerad av Sirius Black, och det tog ett tag innan hon vågade vakta Gryffindortornet igen. Den tjocka damen har ett känt namn, Mimmi. I den första filmen spelas hon av Elizabeth Spriggs. I den tredje filmen spelas hon av Dawn French.

Sir Cadogan[redigera | redigera wikitext]

Sir Cadogan
Harry Potter-rollfigur
SkådespelarePaul Whitehouse
Anknytning
LojalitetHogwarts
Information
KönMan
HårfärgVit (med vit mustasch)

Sir Cadogan är en excentrisk riddare som tror sig vara en stark krigare, så han skriker på förbipasserande och uppmanar dem till dueller. Han är ganska löjlig, och behärskar inte ridningen av sin häst och mycket dålig på att handskas med sitt svärd. Han medverkar första gången då han leder Harry, Ron och Hermione genom astronomitornet till den första lektionen i spådomskonst. Han vaktade Gryffindortornet då den tjocka damen återhämtade sig efter chocken av att ha blivit attackerad av Sirius Black i den tredje boken. Sir Cadogan använde då komplicerade lösenord som ingen kunde komma ihåg, och bytte dessutom flera gånger om dagen. Han sparkades från uppgiften efter att ha släppt in Sirius Black i Gryffindortornet, då Sirius funnit en hel lista med alla lösenord från hela veckan, vilken Neville Longbottom gått och tappat. Porträttet var känt på Hogwarts redan under Bill Weasleys dagar på skolan (HP5, kap 31).

Violet[redigera | redigera wikitext]

Violet
Harry Potter-rollfigur
Anknytning
LojalitetHogwarts
Information
KönKvinna

Violet är ett porträtt i en kammare intill Stora Salen, dit Albus Dumbledore skickade de fyra turneringsdelagarna i den fjärde boken. Hon lyssnade på hela mötet, och besökte sedan den tjocka damen och berättade för henne, likaså för andra Gryffindorelever om mötet. På julen besökte hon den tjocka damen igen, och då kallades hon "Vi" (uttalas vaj). Båda kvinnorna var mycket alkoholpåverkade.

Barnabas den barnslige[redigera | redigera wikitext]

Barnabas den barnslige
Harry Potter-rollfigur
Information
KönMan

Barnabas den barnslige var en trollkarl som försökte lära troll att dansa balett. Enligt kapitel 18 i Harry Potter och Fenixorden visar en målning på Hogwarts ett av försöken. Den målningen hänger på väggen mittemot Vid-behov-rummet.

Porträtt i Hogwarts rektorskontor[redigera | redigera wikitext]

Porträtten på rektorns kontor på Hogwarts är samtliga av före detta rektorer på skolan, och då och då ger de den nuvarande rektorn råd i diverse frågor. Headmaster's office depict all former Headmasters of Hogwarts, och har svurit att hjälpa denne i olika situationer. Bland dem är:

Dexter Fortescue[redigera | redigera wikitext]

Dexter Fortescue har varit med kort två gånger (HP5 och HP6). Han är en av dem som har porträtt i rektorns kontor, och är en tidigare rektor. Detta kinkiga porträttet beskrivs vara bakom Dumbledores bänk. Ingenting är känt om honom, förutom att han är en korpulent trollkarl med röd näsa. Från de korta framträdandena kan det tolkas som om Fortescue hade hög moralisk standard och klagar över korruptionen från Trolldomsministeriet under Harry Potters tid. Han kan vara en släkting till Florean Fortescue.

Walburga Black[redigera | redigera wikitext]

Walburga Black
Harry Potter-rollfigur
Anknytning
LojalitetOkänt
ElevhemSlytherin
Information
KönKvinna
HårfärgGrått och rufsigt
Ögonfärg"Popping and Rolling"
FamiljFamiljen Black

Walburga Black var en mycket trångsynt person, som såg på mugglare och mugglarfödda med avsky. Hon kan ha varit frestad av att bli en Dödsätare, men fick kalla fötter då hon insåg hur långt Lord Voldemort var beredd att gå för att få makt.

Walburga dog 1985, men hennes porträtt finns fortfarande kvar i Grimmaldiplan nummer 12, där det skriker förolämpningar till de olika medlemmarna av Fenixorden, inklusive hennes egen son, Sirius, efter att han gjorde huset till Fenixordens högkvarter. I porträttet framstår hon som en hysterisk kvinna i en svart mössa, med rullande ögon och ett gult ansikte.

Läs mer...

Övriga[redigera | redigera wikitext]

Fotografier[redigera | redigera wikitext]

Personerna på fotografier i trollkarlsvärlden har, som porträtten, kapacitet att förflytta sig inom och utanför sitt fotografi. De verkar inte heller åldras.

För att göra fotografier rörliga, ska filmen doppas i en speciell vätska. Precis som Mugglare, vill trollkarlar och häxor gärna ha sina fotografier i snygga fotoalbum, som det Hagrid gjorde åt Harry Potter med fotografier på James och Lily Potter. Rörliga bilder är även med i trollkarlstidningar och annan media. Detta ses i Harry Potter och fången från Azkaban, där bilder av Sirius Black finns med i The Daily Prophet. Tidningen Häxornas Värld (Witch Weekly) innehåller också bilder av leende och vinkande häxor.

Se även[redigera | redigera wikitext]