Postjakten Hiorten

Från Wikipedia
Hiorten
Repliken av postjakten Hiorten
Repliken av postjakten Hiorten
Allmänt
Typklass/KonstruktionPostjakt, galliot
Historik
ByggnadsvarvMarinmuseum i Karlskrona
Sjösatt1998
I tjänstSkolfartyg för Sjövärnskåren 1999–2015
Tekniska data
Längd15,0 m, (18,80 inklusive bogspröt)
Bredd4,15 m
Djupgående1,80 m
Deplacement50 ton
Kraftkällasegel
Segelyta130 m2
Besättning2–4 nyckelbesättning + 8–10 elever

Hiorten var en svensk postjakt på 1600-talet som byggdes för att segla med post, och ibland också passagerare, mellan Ystad och dåvarande Svenska Pommern. Vad som hände med det ursprungliga fartyget efter omkring 1702 är inte känt. På initiativ av Marinmuseum i Karlskrona, byggdes en rekonstruktion av 1600-talsfartyget, som sjösattes 1992[källa behövs]. Denna tillhörde 2006–2016 Blekinge Sjövärnskår och tjänstgjorde som skolfartyg med utbildning i segling och sjömanskap. Hon sjönk i Karlskrona örlogshamn 2015, men bärgades och återställdes.

Den ursprungliga postjakten[redigera | redigera wikitext]

Hiorten byggdes i Karlskrona som en första generationens postjakt för trafik mellan Ystad och Wittow och Stralsund i Svenska Pommern. Skeppsbyggmästaren vid amiralitetet Francis John Sheldon (1660–1692) ansvarade för konstruktionen. Fartyget är en galliot, ett flatbottnat tvåmastat havsseglande handelsfartyg med ursprung i holländskt 1600-tal. Fartyget var byggt av ek och hade kajuta, sal, rum för hästar och vagnar och kabyss. Det hade en besättning på fyra man: en skeppare, två båtsmän och en skeppsgosse. Hiorten sjösattes 1692 och gick sedan i trafik till Pommern med post, passagerare och gods under tio år. Seglatsen mellan Ystad och Wittow på ön Rügen tog i bästa fall åtta-nio timmar, i motvind upp till två-tre dygn. Fartygets öde efter år 1702 är inte känt.

Replik[redigera | redigera wikitext]

Marinmuseum i Karlskrona byggde under tre år en replik i samarbete med Schiffbau- und Schifffahrtsmuseum Rostock samt i samarbete med Karlskrona kommun och Rostocks stad. Den nybyggda Hiorten genomförde sin jungfrufärd i maj 1999.[källa behövs] Fartyget har i det närmaste samma mått som det ursprungliga och med en 130 kvadratmeter stor segelyta fördelat på två master med en rigghöjd på 18,0 meter. Nybyggnaden baserades på en av Riksarkivets bevarade ritningar av det bredaste spantet (nollspantet) och på en skiss av skeppet sett ovanifrån.

Hiortens totala segelyta är 130 kvadratmeter. Den vanligaste segelsättningen består av fyra segel: klyvare, stagfock, storsegel och mesansegel.

Ägare[redigera | redigera wikitext]

Åren 2006–2016 ägdes Hiorten av Blekinge Sjövärnskår och hade Karlskrona som hemmahamn. Sjövärnskåren utbildade sina elever i sjömanskap ombord och Hiorten har varje år deltagit i Baltic Sail, en seglats som går mellan Rostock och Karlskrona. Hon seglar med en stambesättning på två till fyra man plus cirka tio elever. I oktober 2016 köptes hon av Yngve Gottlow (född 1943) med avsikt att i framtiden bedriva segelturer för allmänhet.[1]

Hiorten gick i chartertrafik i Östersjön mellan Karlskrona och Rostock samt till Polen till år 2020, varefter hon såldes på auktion som fritidsfartyg.[2]

Bildgalleri[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Sydöstran. Klassisk postjakt får ny ägare, 25 okt 2016.
  2. ^ ”Postjakten Hiorten”. https://www.klaravik.se/auktion/produkt/bat-51/. Läst 1 maj 2023. 

Vidare läsning[redigera | redigera wikitext]

  • Hans Holst, Postjakten Hiorten – ett skepp och en marinmålning, Ystad 2007
  • Johannes Rudbeck: Svenska postverkets fartyg och sjöpostförbindelser under tre hundra år, Postverket, Stockholm 1933

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]