Pozuelo de Alarcón

Pozuelo de Alarcón
Kommun
Land Spanien Spanien
Region Madrid
Provins Provincia de Madrid
Höjdläge 701 m ö.h.
Koordinater 40°25′48″N 3°48′59″V / 40.43004°N 3.8165°V / 40.43004; -3.8165
Folkmängd 83 844 (2015-12-30)[1]
Tidszon CET (UTC+1)
 - sommartid CEST (UTC+2)
Geonames 6359336
Läge i Spanien
Läge i Spanien
Läge i Spanien
Pozuelo de Alarcón (Madrid)
Pozuelo de Alarcón (Madrid)
Pozuelo de Alarcón (Madrid)

Pozuelo de Alarcón är en stad i den autonoma regionen Madrid, 15 km väster om huvudstaden Madrid i Spanien. Det är en av de kommuner som har den högsta inkomsten per capita i Spanien.

Beskrivning[redigera | redigera wikitext]

Flygvy över Avenida de Europa
Iglesia de Santa María de Caná

Pozuelo de Alarcon har en yta av 43,2 km2 och befolkningen uppgår till 84 428 invånare (2009, INE). Staden har nästan ett tusen hektar parkmark. Höjden över havet är 690 meter.

Kommunen gränsar i norr, öster och söder till Madrid, till stadsdelarna El Plantio, Aravaca, Casa de Campo och Aluche respektive; i söder också till Ventorro del Cano (Alcorcón) och i väster till Majadahonda och Boadilla del Monte.

Trots att Pozuelo är en oberoende kommun, så bildar den en kontinuerlig tätort med Madrid, särskilt med stadsdelen Aravaca, som i sin tur är isolerat från resten av Madrids gator och bara är tillgängligt via landsväg och järnväg. Med detta distrikt tycks Pozuelo bilda en enda tätbebyggelse, i vilken det är svårt att separera den ena kommunen från den andra, med undantag för de skyltar som visar bytet av kommun längs några vägar. Det senare fallet är särskilt tydligt för Avenida de Europa, en stadsgata som löper genom Pozuelo, går in i på Madrids mark ett par meter och sedan återgår till Pozuelos ägor.

Kommunikationer[redigera | redigera wikitext]

Pozuelo har bra kommunikationer med Madrid och staden har många företag i tjänstesektorn.

Kommunikationerna med bil går via motorvägen A-6, landsvägen M-503 och M-40. Pendeltågnätet har en station vid namn Pozuelo, fast det finns ytterligare en station, El Barrial-Centro Comercial Pozuelo, som betjänar Pozuelos, och då särskilt affärscentrat med Hipercor, trots att den ligger på Madrids mark i stadsdelen El Plantio, Moncloa-Aravaca.

Sedan juli 2007 kan man också komma till Pozuelo med lätt-metron Linje 2, som hör till Metro de Madrid.

Pozuelo de Alarcon är den enda kommunen i Madrid, med undantag för huvudstaden, som betjänas av Empresa Municipal de Transportes de Madrid genom linjerna A (Moncloa-Somosaguas), H (Aluche -Somosaguas), I (Ciudad Universitaria-Somosaguas) och tidigare även linje B (Station Aravaca-Somosaguas) som dock lades ner när lätt-metrons linje 2 togs i drift. Dessa busslinjer betjänar campus vid Complutenseuniversitetet i Madrid som ligger inom kommunen och även Humera.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Staden är även känd som Pozuelo de Aravaca, detta namn som har hållit sig kvar över tiden kommer från de betydande förekomsten av brunnar och källor på orten, och namnet Alarcon, en familj som så småningom blev adlig. Orten är mycket nära knuten till Madrid från vilken den avskiljs genom Casa de Campo. Under medeltiden var Pozuelo underordnad Villa de Madrid, och integrerat inom dess distrikt, som skatteuppbördsområde Sexmo de Aravaca.

Även om det ursprungligen handlar om ett samhälle som låg under kronans styre, så överfördes 1631 makten genom försäljning till Don Gabriel Ocaña de Alarcón, i ett övergripande sammanhang för att finansiera den kungliga kassan genom utförsäljning av ämbeten, titlar och jurisdiktioner.

Pozuelo de Alarcon har präglats av sin funktion att försörja Madrid, vilket var fallet med de flesta byar kring huvudstaden och hovet. Invånarna i Pozuelo levde av jordbruk, boskap, garvning och arbete i Madrid.

Det var inte förrän på 1870-talet som det skedde en svag omvandling i ortens socioekonomiska kontinuitet, i och med uppförandet av de första sommarbostäderna, enfamiljsbostäder som kallas för "hotell." Detta var en följd av införandet av tåget. Runt Pozuelos järnvägsstation växer stadsdelen Barrio de la Station fram. I slutet av artonhundratalet införlivas den lilla, fattiga staden Humera i Pozuelo de Alarcón.

Vänorter[redigera | redigera wikitext]

Pozuelo de Alarcón är vänort med:


Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Pozuelo de Alarcón hos Geonames.org (cc-by); post uppdaterad 2015-12-30; databasdump nerladdad 2016-04-24

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]


Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från spanskspråkiga Wikipedia, Pozuelo de Alarcón, 4 maj 2010.|