Präriespov

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Präriespov
Status i världen: Livskraftig (lc)[1]
MarbledGodwit.jpg
Adult präriespov i sommardräkt, fotograferad i april.
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Ryggsträngsdjur
Chordata
Understam Ryggradsdjur
Vertebrata
Klass Fåglar
Aves
Ordning Vadarfåglar
Charadriiformes
Underordning Vadare
Charadrii
Familj Snäppor
Scolopacidae
Underfamilj Tringinae
Tribus Spovar
Numeniini
Släkte Limosa
Art Präriespov
L. fedoa
Vetenskapligt namn
§ Limosa fedoa
Auktor Linné, 1758
Hitta fler artiklar om fåglar med

Präriespov[2] (Limosa fedoa) är en spov som häckar på prärien i norra Nordamerika.[3]

Utseende[redigera | redigera wikitext]

Flygande präriespov i vinterdräkt fotograferad i december vid Huntington Beach, Kalifornien.

Präriespoven är den största av de fyra arterna inom släktet Limosa med en längd på cirka 45 cm, ett vingspann på 76 cm och en vikt på 370 gram. Det är den art inom sitt släkte som till fjäderdräkten påminner mest om spovarna i släktet Numenius. Den har en lång rak, något uppåtböjd näbb med svart näbbspets och dess ben är mörka.

Den adulta fågeln i häckningsdräkt har mörka fina streck på en botten av ljus sandfärg med inslag av rostbrunt, på huvud, hals bröst och på undersidan av kroppen. Näbbfärgen är rosaorange och den har en svagt mörkare tygel och ett sandfärgat ögonbrynsstreck. Ryggen, övergumpen och stjärten är vattrad i mörkbrunt, beige och med stänk av vitt. Den har ljusa kanelfärgade vingundersidor. Ovansidan av vingen har ett stort fält i liknande ljusa kanelfärg som ringas in av de mörkvattrade tertialerna och mindre täckarna, och de mörka handtäckarna och yttre handpennorna.

Adulta fåglar i vinterdräkt och juvenila fåglar saknar de mörka strecken på bröstet och undersidan och deras näbbrot är rosa.

Utbredning, biotop och häckning[redigera | redigera wikitext]

Den häckar i Kanada på prärien i Alberta, Saskatchewan och Manitoba och i USA i de norra gränstrakterna på Kanada i Montana och North Dakota. De häckar också i området sydväst om Jamesbukten i Ontario, Kanada. Dess häckningsbiotop är prärien i närheten av dammar och träskmarker och de lägger sina bon direkt på marken i kort gräs.

Det är en flyttfågel som om hösten flyttar flockar till kusten av Kalifornien, Mexikanska golfen, Mexiko och som längst söderut till Venezuela.

Status[redigera | redigera wikitext]

Populationen minskade under 1800-talet på grund av jakt men kom att återhämta sig. Idag minskar populationen något, främst på grund av att deras häckningsbiotoper används som jordbruksmark.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ BirdLife International 2012 Limosa fedoa Från: IUCN 2013. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.1 www.iucnredlist.org. Läst 7 januari 2014.
  2. ^ Sveriges ornitologiska förening (2016) Officiella listan över svenska namn på världens fågelarter Arkiverad 18 oktober 2014 hämtat från the Wayback Machine., läst 2016-02-10
  3. ^ Clements, J. F., T. S. Schulenberg, M. J. Iliff, D. Roberson, T. A. Fredericks, B. L. Sullivan, and C. L. Wood (2015) The eBird/Clements checklist of birds of the world: Version 2015 http://www.birds.cornell.edu/clementschecklist/download, läst 2015-08-11

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Delar av denna artikel är översatt från engelska Wikipedias artikel: Godwit i september 2006.
  • David Allan Sibley, National Audubon Society: The Sibley guide to Birds, 2000, ISBN 0-679-45122-6
  • Lars Larsson, Birds of the World, 2001, CD-rom