Präriespov

Från Wikipedia
Präriespov
Status i världen: Livskraftig (lc)[1]
Adult präriespov i sommardräkt, fotograferad i april.
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassFåglar
Aves
OrdningVadarfåglar
Charadriiformes
UnderordningVadare
Charadrii
FamiljSnäppor
Scolopacidae
UnderfamiljTringinae
TribusSpovar
Numeniini
SläkteLimosa
ArtPräriespov
L. fedoa
Vetenskapligt namn
§ Limosa fedoa
AuktorLinné, 1758
Utbredning

Präriespov[2] (Limosa fedoa) är en spov som häckar på prärien i norra Nordamerika.[3]

Utseende[redigera | redigera wikitext]

Flygande präriespov i vinterdräkt fotograferad i december vid Huntington Beach, Kalifornien.

Präriespoven är den största av de fyra arterna inom släktet Limosa med en längd på cirka 45 centimeter, ett vingspann på 76 centimeter och en vikt på 370 gram. Det är den art inom sitt släkte som till fjäderdräkten påminner mest om spovarna i släktet Numenius. Den har en lång rak, något uppåtböjd näbb med svart näbbspets och dess ben är mörka.

Huvud, hals, bröst och undersidan hos den adulta fågeln i häckningsdräkt har mörka fina streck på en botten av ljus sandfärg med inslag av rostbrunt. Näbbfärgen är rosaorange och den har en svagt mörkare tygel och sandfärgat ögonbrynsstreck. Ryggen, övergumpen och stjärten är vattrad i mörkbrunt, beige och med stänk av vitt. Den har ljusa kanelfärgade vingundersidor. Ovansidan av vingen har ett stort fält i liknande ljusa kanelfärg som ringas in av de mörkvattrade tertialerna och mindre täckarna, och de mörka handtäckarna och yttre handpennorna.

Adulta fåglar i vinterdräkt och juvenila fåglar saknar de mörka strecken på bröstet och undersidan och deras näbbrot är rosa.

Läten[redigera | redigera wikitext]

Flyktlätet beskrivs i engelsk litteratur som ett hest, trumpetande "kweh" eller tvåstavigt "kaaWEK", medan spellätet är ett rullande "koWEto koWEto koWEto...".

Utbredning[redigera | redigera wikitext]

Präriespoven häckar i Kanada, i Alberta, Saskatchewan och Manitoba och i USA i de norra gränstrakterna av Kanada i Montana och North Dakota. Den häckar också i området sydväst om Jamesbukten i Ontario, Kanada.

Präriespoven är en flyttfågel och om hösten flyttar flockar till kusten av Kalifornien, Mexikanska golfen, Mexiko och som längst söderut till Venezuela. Till skillnad från de allra flesta amerikanska vadare har den ännu ej påträffats i Europa.

Ekologi[redigera | redigera wikitext]

Artens häckningsbiotop är prärie i närheten av dammar och våtmarker och den placerar sitt bo direkt på marken i kort gräs. Bona är svåra att finna eftersom den ruvande föräldern gärna trycker hårt, så pass att man kan gå fram till boet utan att den flyger iväg.[4] Präriespoven lägger tre till fem ägg.[4]

Status och hot[redigera | redigera wikitext]

Populationen minskade under 1800-talet på grund av jakt men kom att återhämta sig. Idag minskar populationen något, främst på grund av att deras häckningsbiotoper används som jordbruksmark. Den har dock ett stort utbredningsområde och anses inte minska tillräckligt kraftigt för att den ska betraktas som hotad.[1] IUCN kategoriserar därför arten som livskraftig (LC).[1] En studie från 2012 uppskattade antalet häckande par i Nordamerika till 174.000.[4]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Delar av denna artikel är översatt från engelska Wikipedias artikel: Marbled Godwit i september 2006

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c] BirdLife International 2012 Limosa fedoa Från: IUCN 2013. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.1 www.iucnredlist.org. Läst 7 januari 2014.
  2. ^ Sveriges ornitologiska förening (2017) Officiella listan över svenska namn på världens fågelarter, läst 2017-08-14
  3. ^ Clements, J. F., T. S. Schulenberg, M. J. Iliff, D. Roberson, T. A. Fredericks, B. L. Sullivan, and C. L. Wood (2015) The eBird/Clements checklist of birds of the world: Version 2015 http://www.birds.cornell.edu/clementschecklist/download, läst 2015-08-11
  4. ^ [a b c] Marbled Godwit Faktablad om präriespov på allaboutbird.org

Tryckta källor[redigera | redigera wikitext]

  • David Allan Sibley (2000) National Audubon Society: The Sibley guide to Birds, ISBN 0-679-45122-6
  • Lars Larsson (2001) Birds of the World, CD-rom

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]