Prästänkan

Från Wikipedia
Prästänkan
Prästänkan
Prästänkan
Mathilde Nielsen i en scen ur filmen.
GenreDrama
RegissörCarl Theodor Dreyer
ManusCarl Theodor Dreyer
SkådespelareHildur Carlberg, Einar Rød, Greta Almroth
ProduktionsbolagAB Svensk Filmindustri
Premiär4 oktober 1920
Speltid94 minuter
LandSverige Sverige
SpråkSvenska
IMDb SFDb Elonet

Prästänkan är en svensk dramafilm från 1920, i regi av den danske regissören Carl Theodor Dreyer.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Filmen utspelar sig på 1600-talet. En landsortsförsamling ska välja ny präst eftersom den gamla har dött, tre kandidater ställer upp, men de vet inte att ett villkor för att bli präst i församlingen är att gifta sig med änkan.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Filmen premiärvisades 4 oktober 1920 på den nya Stockholms-biografen Rivoli. Hildur Carlberg genomförde rollen som prästänkan svårt sjuk och avled strax efter inspelningens slut den 27 augusti, innan filmen ännu blivit premiärklar.

Den internationellt berömde danske filmregissören Carl Theodor Dreyer gjorde endast två gästspel i svensk film under sin karriär. Dels Prästänkan, dels Två människor 1945. I båda fallen stod han för såväl regi som manuskript.

Som förlaga till filmen Prästänkan har man den norsk-amerikanske författaren Kristofer Jansons novell Prestekonen som kom ut 1901

Restaurering[redigera | redigera wikitext]

Prästänkan restaurerades digitalt av Svenska Filminstitutet 2018. Bland annat rekonstruerades mellantexternas utformning samt filmens tintnings- och toningsfärger. Premiären på den restaurerade versionen skedde på Cinemateket i Stockholm till pianoackompanjemang av Iiris Viljanen[1] och därefter har filmen även visats på bland annat stumfilmsfestivalen Le Giornate del cinema muto i Pordenone samma år.[2]

Rollista[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]