Prästens lilla kråka

Från Wikipedia
Prästens lilla kråka
Midsommardans till prästens lilla kråka i Årsnäs i Sverige 1969. Deltagarna är på väg att dra sig in mot midsommarstången.
Originalspråksvenska

Prästens lilla kråka är en sånglek, numera barnsång, som även används vid dans kring julgran och midsommarstång. Musikaliskt är det en polska. Det finns flera varianter om vems lilla kråka det är, till exempel Mormors, Mosters, Prostens och så vidare. Prästens är dock den vanligaste.

När man dansar runt julgranen eller midsommarstången drar sig ringen inåt och utåt och splittras sedan och kastar sig på golvet/gräset.

När den sjunges med ett barn i knät så gungas barnet åt ena hållet samtidigt som "kråkan" slinker hit och dit och då man i sången kommer till "slank ned i diket" så särar den sjungande på låren så att barnet får en känsla av att slinka ned.

Inspelningar[redigera | redigera wikitext]

En tidig inspelning gjordes i akustisk version av Eric Sellin i Stockholm 1912 under titeln "Gammal polska från Nerike (Prestens krage)", och utkom på skiva samma år.[1] En annan tidig inspelning gjordes av Anna Jönsdotter i augusti 1898.[2]

Sången finns också inspelad med Glenmarks på julalbumet Jul a la carte 1974.[3], samt med Anita Lindblom på julalbumet Jul med tradition 1975.[4]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]