Prövad oskuld

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Prövad oskuld
Roman
FörfattareAgatha Christie
OriginaltitelOrdeal by Innocence
OriginalspråkEngelska
LandStorbritannien Storbritannien
GenreDeckare
Utgivningsår1958
Först utgiven på
svenska
1959

Prövad oskuld (originaltitel: Ordeal by Innocence) är en detektivroman av den engelska författaren Agatha Christie, utgiven 1958, på svenska 1959. Vissa kritiker anser denna vara en av de bättre av Christies senare romaner, och den var också en av Christies egna två favoriter - den andra var Konstiga huset.

2015 kom romanen ut i ny svensk översättning under titeln Huset på udden.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Jacko Argyle dör i fängelse, inspärrad för mord på sin adoptivmor - ett brott han hävdade att han var oskyldig till. Två år senare dyker plötsligt doktor Arthur Calgary upp och berättar att Jackos alibi var och är vattentätt. Jacko Argyle fick nämligen skjuts i doktor Calgarys bil vid exakt den tidpunkt då mordet ska ha begåtts.

Familjen Argyle ställs nu inför situationen att en av dem faktiskt måste vara mördaren. Christie fokuserar på oskuldens psykologi, där familjemedlemmarna kämpar med sina misstankar mot varandra. Två personer utifrån börjar arbeta för att hitta mördaren, men även en person från insidan försöker nysta upp sanningen, men gör detta så klumpigt att mördaren tvingas att slå till igen.

Filmatiseringar[redigera | redigera wikitext]

Prövad oskuld filmatiserades 1984 med den svenska titeln Dödligt alibi med Donald Sutherland, Christopher Plummer och Sarah Miles i huvudrollerna.

Romanen ingick även i tredje säsongen av ITV-serien om Miss Marple, sänd 2007; dock medverkar inte miss Marple i romanen.