Presentspindel

Från Wikipedia
Presentspindel
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamLeddjur
Arthropoda
UnderstamPalpkäkar
Chelicerata
KlassSpindeldjur
Arachnida
OrdningSpindlar
Araneae
FamiljVårdnätsspindlar
Pisauridae
SläktePisaura
ArtPresentspindel
P. mirabilis
Vetenskapligt namn
§ Pisaura mirabilis
AuktorClerck, 1757
Synonymer
Rovspindel är ett tidigare svenskt namn på den här spindelarten. Presentspindel är ett nyare namn, föreslaget 2011.
Hitta fler artiklar om djur med

Presentspindel (Pisaura mirabilis), även kallad rovspindel, är en spindelart som tillhör familjen vårdnätsspindlar.[1]

Kännetecken[redigera | redigera wikitext]

Denna spindel kännetecknas av en slank kropp och långa ben. Kroppens färgteckning är mycket varierad, från brunaktiga till rödbruna och ljusare eller mörkare gråaktiga nyanser, och flera olika former förekommer inom arten. Honan är något större än hanen, vanligen omkring 12 till 16 millimeter, mot hanens cirka 10 till 13 millimeter.

Utbredning[redigera | redigera wikitext]

Arten finns i större delen av Europa, också i Sverige. Dess habitat är främst gräsmarker, ofta sådana områden som även är bevuxna med ljung.

Levnadssätt[redigera | redigera wikitext]

Hona med äggsäck
Hona som vaktar sitt vårdnät
Med klara färger

Hanen erbjuder inför parningen honan en friargåva, ett nyss dödat, inspunnet byte. Om honan är hungrig tar hon emot födan och medan hon äter passar hanen på att para sig med henne. Detta ökar hanens chanser till en framgångsrik fortplantning och ger honan ett välbehövligt proteintillskott.

Honan lägger ner ganska mycket tid på avkomman. I början bär hon omkring äggen i käkarna i en äggsäck, som hon håller skyddad under sin egen kropp. Då kläckningen närmar sig bygger honan ett så kallat vårdnät eller bonät, i vilket äggsäcken sedan hängs upp. Honan överger dock inte äggen i och med detta, utan håller sig kvar i närheten av nätet och fortsätter att vaktar äggsäcken. Efter kläckningen tillbringar de unga spindlarna en dryg vecka i vårdnätet innan de lämnar det för att börja ett självständigt liv.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  • Sandhall, Åke & Almquist, Sven. Spindlar och deras släktingar: naturguide i färg om spindeldjurens utseende, utveckling, levnadssätt och beteende, Interpublishing AB, 1980. ISBN 91-534-0580-3

Noter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]