Presidentvalet i Folkrepubliken Donetsk 2018

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Presidentvalet i Folkrepubliken Donetsk
Flag of the Donetsk People's Republic (2014-2018).svg
← 2014 11 november 2018 (2018-11-11)
  2017-09-28 Denis Pushilin.jpg

President

Denis PusjilinPresidentvalet i Folkrepubliken Donetsk ägde rum 11 november 2018; det skedde efter mordet på den tidigare presidenten Aleksandr Zachartjenko. Fram till valet var Denis Pusjilin tillförordnad president[1] i separatisternas självutropade Folkrepubliken Donetsk. Samtidigt hölls även val i Folkrepubliken Lugansk.

Under valkampen skadades fyra personer i en explosion i kommunistpartiets byggnad den 29 september i separatisternas fäste i staden Donetsk. En av dem var Igor Kakidzjanov, en av kandidaterna till posten som ny president.[2]

Legitimitet[redigera | redigera wikitext]

Folkrepubliken Donetsk erkänns inte internationellt, då området erkänns som en del av Ukraina. Valen anses olagliga och ogiltiga av EU. Kurt Volker, USA:s speciella sändebud till Ukraina, kallade dem "ett hån". EU och USA anser även att valen är olagliga, och en kränkning av Minskavtalet från 2015 om en lösning på konflikten. Ryssland å sin sida anser att valen var nödvändiga för att fylla tomrummet efter Aleksandr Zachartjenkos död, att valen hålls enligt befolkningens eget beslut, och har inte något att göra med Minskavtalet.

Valresultat[redigera | redigera wikitext]

Valdeltagande 80%.

Kandidater[redigera | redigera wikitext]

10 kandidater ställde upp till val:[3]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]