Prestwick Golf Club

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
18:e hålet på Prestwick

Prestwick Golf Club är en golfklubb som ligger i Prestwick i Skottland, omkring fem mil sydväst om Glasgow.

Prestwick är en klassisk linksbana, byggd på sandjord som länkar havsstranden med landet längre in. Banan ligger nära Prestwicks flygplats och några hål går längs järnvägen på den östra delen av banan.

Klubben grundades 1851, och Old Tom Morris var då klubbens greenkeeper och boll- och klubbtillverkare under många år. Prestwick är känt för att vara den klubb där den äldsta majortävlingen, The Open Championship, hölls första gången. Den första Opentävlingen hölls 1860 och vinnaren vann då ett rött läderbälte med silverspännen som köptes av medlemmarna till en kostnad av 25 pund. Klubben var sedan värd för samtliga Open Championship fram till 1870 och senare flera gånger fram till 1925, totalt 24 gånger. Klubben har flera gånger även varit värd för British Amateur Championship.

Vid tiden för de tidiga Open Championships så hade banan 12 hål, men under den senare delen av 1800-talet, då 18 hål blev standard, så byggdes banan ut. Till skillnad från några av Skottlands andra ledande banor är Prestwick en privat golfklubb men besökare kan boka tider för spel de flesta dagar.

Vinnare i The Open Championship på Prestwick[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]