Prinsessan Amelia av Storbritannien (1783–1810)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ej att förväxla med Prinsessan Amelia av Storbritannien.
Amelia av Storbritannien

Prinsessan Amelia av Storbritannien, född 7 augusti 1783, död 2 november 1810, var en brittisk prinsessa, yngsta barn till kung Georg III av Storbritannien och Charlotte av Mecklenburg-Strelitz.

Amelia ska ha varit sin fars favoritbarn; han kallade henne Emily. Hon fick dock inte lika mycket utbildning som sina äldre syskon, och växte upp isolerad och överbeskyddad. 1803 inledde hon en relation med hovstallmästaren sir Charles FitzRoy; modern informerades av en anställd, men lade sig inte i saken eftersom hon var rädd för att den mentalt instabile faderns jämvikt skulle störas om han blev informerad. På grund av äktenskapslagen för kungligheter kunde hon inte gifta sig med Fitzroy. Från 1798 och framåt led hon av tuberkulos som hon slutligen avled i, förvärrad av en depression orsakad av den överbeskyddade tillvaron med modern.

Hon lät på dödsbädden göra en sorgring av sitt hår åt fadern, medan hennes bror Georg IV, som även var hennes gudfar, ska ha låtit göra en dödsmask av henne. Efter hennes död försökte George Villiers utpressa kungaparet med Amelias brev. Amelias död 1810 anses ha medverkat till faderns totala mentala sammanbrott året därpå.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  • Fraser, Flora. Princesses: The Six Daughters of George III. 2004. London: John Murray, 2005. ISBN 0-7195-6109-4