Prinsessan Kiko av Akishino

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Prinsessan Kiko av Akishino
Prinsessan Kiko av Akishino
i Mexico City (2014).
Gemål Akishino (vigda 29 juni 1990)
Barn Mako av Akishino
Kako av Akishino
Hisahito
Personnamn Akishino-no-miya Kiko-shinnōhi
Född 11 september 1966 (53 år)
Japan Japan

Prinsessan Kiko av Akishino (japanska; officiellt: 文仁親王妃紀子, Fumihito-shinnōhi Kiko[1] eller vanligtvis: 秋篠宮妃紀子, Akishino-no-miya-hi Kiko, eller: 秋篠宮 文仁 親王妃 紀子 殿下, Akishino-no-miya Fumihito shinnōhi Kiko)J, född Kawashima Kiko (japanska: 川嶋紀子 Kawashima Kiko) den 11 september 1966, är prinsessa av Japan, hustru till prins Akishino, som är nummer två i den japanska tronföljden.

Prinsessan Kiko är dotter till en universitetslektor och därmed den andra som någonsin tillhört kejsarhuset utan att vara född kunglig. Hennes svärmoder kejsarinnan Michiko var den första vid vigseln 1959.

Prinsessan Kiko vigdes med prins Akishino 1990, och paret har tre barn. Det är döttrarna Mako; född 1991, och Kako; född 1994, samt sonen Hisahito; född 2006. Hisahito är den förste tronarvingen på 41 år och hans födelse säkerställer manlig tronföljd i Japan[2], där man under senare år diskuterat om man skulle övergå till könsneutral tronföljd på grund av den tidigare avsaknaden av manliga barn till kejsarfamiljens prinsar och prinsessor.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Kejserliga hushållets kontor
  2. ^ Princess Kiko delivers a boy, Japan Times. Publicerat 7 september 2006. Läst 2 april 2019.