Prinsessan Sofia av Storbritannien

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För fler artiklar med titeln Prinsessan Sofia, se Prinsessan Sofia (olika betydelser)
Prinsessan Sofia av Storbritannien

Prinsessan Sofia av Storbritannien (Sofia Matilda), känd som The Princess Sophia, född 2 november 1777, död 27 maj 1848, var en brittisk prinsessa, tolfte barn och femte dotter till kung Georg III av Storbritannien och Charlotte av Mecklenburg-Strelitz. Faster till Viktoria I av Storbritannien.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Född på Buckingham Palace i London. I likhet med de flesta av hennes systrar, var Sofias livsuppgift att utgöra sällskap åt sin mor och tilläts inte träffa någon utanför det kungliga hovet. Under hennes levnadstid gick det upprepade gånger rykten om att hon hade ett sexuellt förhållande med sin bror, Ernst August, hertigen av Cumberland. Det är inte känt om dessa rykten var sanna eller om de spreds ut för att misskreditera Ernst August i hans egenskap av Tory-sympatisör. År 1800 ska Sofia ha fött ett barn. Det är okänt om fadern till det eventuella barnet var hennes bror eller hovstallmästare Thomas Garth.

I slutet av sitt liv bodde hon på Kensington Palace och blev därmed en av de släktingar som ofta umgicks med sin brorsdotter, den blivande drottning Victoria. Liksom sin svägerska, Victorias mor, gav hon John Conroy ansvaret för sitt kapital. Vid hennes död konstaterades att John Conroy förskingrat hennes pengar.

Hon levde de sista tio åren av sitt liv som blind. På egen begäran begravdes hon på Kensal Green Cemetery, eftersom hon ville vara nära sin bror Prins August Fredrik, hertig av Sussex.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Princess Sophia of the United Kingdom, 3 december 2009.
  • Fraser, Flora. Princesses: The Six Daughters of George III. 2004. London: John Murray, 2005. ISBN 0-7195-6109-4