Prinsessan på ärten

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Prinsessan på ärten
Prinsessan på ärten i Jesperhus
Prinsessan på ärten i Jesperhus
FörfattareHC Andersen
OriginaltitelPrinsessen paa Ærten
OriginalspråkDanska
LandDanmark Danmark
GenreSaga
Utgivningsår8 maj 1835

Prinsessan på ärten är en konstsaga av den danske författaren H.C. Andersen. Sagans originaltitel är Prindsessen paa Ærten och den publicerades första gången 1835.[1]

Handling[redigera | redigera wikitext]

En prins, som bor i ett slott, försöker hitta en prinsessa att äkta, men har inte lyckats än. En regnig kväll knackar en genomblöt flicka på slottsporten och påstår att hon är en riktig prinsessa. Hon får övernatta i slottet, på en bädd bestående av tjugo madrasser och tjugo ejderdunsbolster, och längst underst en ärta som drottningen lagt dit. Nästa dag säger prinsessan att hon sovit förskräckligt dåligt för hon har legat på något hårt. Prinsen inser förtjust att hon måste vara en äkta prinsessa, eftersom bara en sådan är så känslig att hon inte kan stå ut med en enda liten ärta.

Musikalversion[redigera | redigera wikitext]

1959 blev Prinsessan på ärten en Broadway-musikal med titeln Once upon a Mattress, med musik av Mary Rodgers och text av Marshall Barer.[2] År 1998 uppförde Eva Rydberg musikalen på Fredriksdalsteatern under titeln Sicken ärta.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”H.C. Andersen: Prindsessen paa Ærten”. H.C. Andersen Centret. http://www.andersen.sdu.dk/vaerk/register/info.html?vid=8. Läst 2 april 2012. 
  2. ^ ”Once Upon a Mattress”. Internet Broadway Database. http://www.ibdb.com/show.php?id=6761. Läst 2 april 2012. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]