Prinsesstårta

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
En hembakad prinsesstårta.
En hallongrotta och en prinsesstårtbit.

En prinsesstårta är en tårta som är gjord av tårtbotten, vispad grädde och vaniljkräm, samt är överdragen med marsipan. En klassisk prinsesstårta innehåller inte sylt, även om det är vanligt förekommande i dag.[1] Marsipanöverdraget är normalt grönt med ett tunt lager florsocker ovanpå och tårtan är ofta dekorerad med en röd marsipanros eller liknande.

Förvaring[redigera | redigera wikitext]

Prinsesstårta kan förvaras i kylskåp upp till två dygn eller frysas.[2] Man bör pudra florsockret på tårtan först när den ska serveras.[2]

Historia[redigera | redigera wikitext]

Ursprungsreceptet förekommer i Prinsessornas nya kokbok[3] från 1948 som sammanställdes av hushållsläraren Jenny Åkerström. Åkerström undervisade flickor på Östermalm i Stockholm och hade bland sina elever haft prinsessorna Margaretha, Märtha och Astrid, döttrar till prins Carl och prinsessan Ingeborg av Danmark.

I boken heter tårtan grön tårta men den fick sedan namnet prinsesstårta. Enligt en uppgift berodde namnvalet på att prinsessorna skulle ha varit speciellt förtjusta i den.[4]

Varianter[redigera | redigera wikitext]

Varianter med andra färger på marsipanöverdraget kan få namn som prinstårta eller ibland även Carl Gustaf-tårta (gult marsipanöverdrag) och operatårta (rött eller rosa marsipanöverdrag).[5] Enligt prinsesstårta.se är varianten med sylt egentligen en operatårta, vilket är vad samma källa också kallar röda eller rosa tårtor.[1]

En groda är en bakelse som (förutom lite smörkräm) är ett slags liten prinsesstårta dekorerad så att den liknar en grodas ansikte. Ett snitt i marsipanen blir till mun.

Temavecka[redigera | redigera wikitext]

Sedan 2004 marknadsför organisationen Sveriges bagare & konditorer sista veckan i september som "Prinsesstårtans vecka".[6]

Första torsdagen i mars har blivit ett begrepp, främst i Småland där man äter prinsesstårta just denna dag. Detta för att första torsdagen i mars är Smålands inofficiella nationaldag och för att "Första torsdagen i mars" uttalas som "Fössta tossdan i mass" på småländska. [7] Marsipantårta uttalas på småländska som "massipantåta" och passar därför i "mass"

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] ”Prinsesstårta.se”. Arkiverad från originalet den 18 december 2014. https://web.archive.org/web/20141218055924/http://prinsesstarta.se/. Läst 11 mars 2015. 
  2. ^ [a b] Prinsesstårta”. Allt om mat. http://alltommat.se/recept/prinsesstarta/. Läst 2 november 2014. 
  3. ^ Åkerström, Jenny (1948). Prinsessornas nya kokbok. Stockholm: Bonnier. Libris 533140 
  4. ^ Cision Wire Arkiverad 17 oktober 2010 hämtat från the Wayback Machine.
  5. ^ ”Prinsesstårta”. alltommat.se. 2 december 2008. Arkiverad från originalet den 2 december 2008. https://web.archive.org/web/20081202142752/http://www.alltommat.se/recept?recipeid=7451. 
  6. ^ Sveriges bagare & konditorer 2009-11-20 Arkiverad 12 augusti 2010 hämtat från the Wayback Machine.
  7. ^ Fössta tossdan i mass – så firas Smålands nationaldag”. Aftonbladet. 7 mars 2019. https://www.aftonbladet.se/matdryck/a/kaBQ5j/fossta-tossdan-i-mass--sa-firas-smalands-nationaldag. Läst 15 november 2019. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]