Privilegium

Från Wikipedia
Version från den 3 februari 2016 kl. 09.39 av Vesihiisi (Diskussion | Bidrag) (Rullade tillbaka redigeringar av 194.68.33.38 (diskussion) till senaste version av 84.216.27.93)
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Privilegium är i motsats till diskriminering när en person eller en folkgrupp får särskilda förmåner andra inte har, vilket gör det till exakt samma sak som diskriminering även om ordet syftar på den icke diskriminerade delen av populationen.

Exempel

Ett privilegium, förmån, är en lagstadgad, exklusiv rättighet som ges av staten till en viss person eller grupp. Exempelvis har polisen, tullen, kustbevakningen och militären ett våldsprivilegium i Sverige. Även ordningsvakter och skyddsvakter har juridisk rätt att utöva våld i Sverige. Inga andra får utöva våld inom staten. Kungen i Sverige är privilegierad i egenskap av sin immunitet, som innebär att han inte behöver lyda under gällande lagstiftning. Även diplomater omfattas av en viss immunitet då de inte kan fällas för parkeringsböter. Svenska spel har statligt privilegierat monopol på viss spelverksamhet i Sverige, och Systembolaget har statligt privilegierat monopol på försäljning av alkohol. Förr i tiden hade exempelvis skrån, kyrkan och adeln speciella privilegier, exempelvis fick kyrkan ta upp tionde istället för våra dagars kyrkoavgift. Se ståndssamhälle. Ordet privilegium kan också användas ur ett socialt perspektiv, alltså om grupper i samhället som har större inofficiella rättigheter än andra.

Se även